‘Bouwen, bouwen, bouwen’, ook in Leudal

Foto: Pixabay - MichaelGaida

LEUDAL – Kleine kernen voelen zich vaak achtergesteld, ook als het gaat om woningbouw. En dat is niet onterecht, zo blijkt. Zo werden in Nunhem in de afgelopen vier jaar ook slechts vier nieuwe woningen gebouwd. In Haler en Heibloem vond in die periode zelfs helemáál geen nieuwbouw plaats, zo becijfert Dagblad De Limburger vandaag.

Dat moet veranderen. Wethouder Michel Graef (Samen Verder) laat tegenover het dagblad weten dat de gemeente de komende jaren minstens honderd extra woningen per jaar wil bouwen, met speciale aandacht voor de kleine kernen en initiatieven van inwoners zelf.

Duur
‘Het is voor marktpartijen relatief duur om in deze dorpen te bouwen’ zegt Graef, die verder aangaf die partijen toch te willen verleiden juist daar te beginnen. Dat zou dus onder meer moeten gebeuren door het goedkoper te maken. Tot het jaar 2032 zijn er nog 870 extra huizen nodig om aan de vraag te voldoen. De afgelopen vier jaar zijn in totaal 448 woningen gebouwd en er liggen nu plannen voor 344 huizen, die grotendeels de komende drie jaren worden uitgevoerd. Daarbij zouden 8 huizen in Haler, 6 in Heibloem en 7 in Hunsel gerealiseerd moeten worden.

Leegstaand
Ook is er aandacht voor projecten van inwoners, zoals het burgerinitiatief in Ell. ‘Het zijn vaak innovatieve concepten waar we achter staan en die Leudal op de kaart zetten’ aldus Graef. ‘En mensen bouwen vaak letterlijk hun eigen woning, waardoor per definitie in een behoefte wordt voorzien.’ Naast nieuwbouw komt er een nieuwe, uitgebreidere ronde, voor de invulling van leegstaande panden. Die aanpak leverde de eerste keer 33 woningen op. Graef: ‘We zijn volop bezig.’

Reacties