Waterschap Limburg start waterinnovatiewedstrijd

Foto: Pixabay - ronymichaud (CC0-Public Domain)

LIMBURG – Door klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met hoosbuien en hoogwater in de beken en rivieren. Waterschappen werken hard aan waterveiligheid en het voorkomen van wateroverlast. Maar iedereen kan ook zelf maatregelen nemen om hun huis te beschermen.

Daarom start Waterschap Limburg een challenge: een zoektocht naar oplossingen die mensen zelf snel en makkelijk kunnen gebruiken, om het water buiten hun huis of bedrijf te houden.

Kenmerken
Tot en met 7 november kan iedereen ideeën insturen. Het beste idee wordt verder uitgewerkt en – wanneer mogelijk- uitgevoerd. De bedenker van het beste idee wint liefst 1000 euro. De uitdaging is dus: hoe kun je op een makkelijke, veilige, snelle en vernieuwende manier je huis beschermen tegen water? Alle ideeën zijn welkom: van alleen een aanzet tot al wat verder uitgewerkte prototypen. Om je op weg te helpen hier alvast wat kenmerken van goede ideeen en oplossingen:

  • De oplossing voorkomt of beperkt schade door wateroverlast aan gebouwen en inventaris.
  • De oplossing is betrouwbaar en veilig.
  • De oplossing is makkelijk in te zetten, met de hand of met simpele hulpmiddelen.
  • De oplossing is op veel plekken en in veel situaties te gebruiken.
  • De oplossing is betaalbaar.
  • Het idee is vernieuwend.

Studenten
Op de website van Winnovatie kan iedereen zijn of haar idee insturen. Je kunt je idee aanvullen met afbeeldingen, filmpjes en andere bestanden. Heb je vragen over deze challenge? Stuur dan een mail naar [email protected] De jury kiest het beste idee, dat begin december bekend wordt gemaakt. Voor studenten is er een extra studentenprijs, ook van 1000 euro én de mogelijkheid om bij het waterschap tijdens een stage het idee zelf verder uit te werken. Zelf al maatregelen nemen tegen wateroverlast? Op de websites www.wachtnietopwater.nl en www.waterklaar.nl vind je allemaal tips om je huis en tuin aan te passen.

Reacties