Wim van Oostaijen, sjoester met een orthopedische leest

Foto: John Hölsgens

ROGGEL – Wim van Oostaijen is orthopedisch schoenmaker. In 1971 in Heythuysen geboren, maar al vroeg naar Roggel verhuisd waar zijn vader schoolhoofd was, voelt hij zich een echte Roggelnaar. Met ruim dertig jaar ervaring in de orthopedische schoenwereld heeft Wim inmiddels een schat aan schoenkennis vergaart. In eerste instantie in loondienst maar in 2021 viert Desjoester, zijn eigen zaak aan Klapvaren 20, alweer het tweede lustrum.

‘Terwijl ik bij mijn baas de fijne kneepjes van het vak leerde, begon ik hier in Roggel in feite hobbymatig. Dat geeft eigenlijk al aan hoeveel plezier ik in dit werk had en heb. Ik had wat machines gekocht en mensen die me kenden kwamen toen al vaker langs om hun schoenen te brengen’ zo vertelt Wim in zijn werkplaats, waar hij al vroeg begonnen is die dag. Koffie en de radio dragen bij aan de gezellige sfeer.

Gegroeid
De inschrijving als zelfstandige vond pas jaren later plaats. Wim: ‘In eerste instantie werkte ik nog steeds vijf dagen in week voor de orthopedische schoenmaker. Op zaterdag werkte ik dan hier. Dat werden steeds meer dagen, vervolgens kwam het punt dat ik het werk van de baas mee ging nemen naar deze plek en ik het op die manier combineerde. Dat ging overigens altijd in prima samenspraak. Nu ben ik volledig zelfstandig, maar nog steeds werk ik regelmatig voor hen. Alleen volgt er tegenwoordig dus een factuur omdat ik niet meer op de loonlijst sta. Zo is deze zaak langzaam maar zeker uitgegroeid tot wat het nu is.’

Balans
Desjoester richt op het herstellen van schoenen, maar veelal blijft het daar niet bij. Ook aanpassingen aan schoenen, of voor reparaties aan tassen en andere lederen producten draait Wim zijn hand niet om. Een klein assortiment aan veters, schoencream en aanverwante artikelen zijn eveneens verkrijgbaar in zijn atelier.
De ortopedische kennis van Wim vormt een niet te onderschatten deel van zijn vaardigheden. We willen het nogal eens vergeten hoezeer botten, spieren, pezen en gewrichten met elkaar in verband staan. ‘Het hangt allemaal samen’, weet Wim. ‘Van je heupen tot aan je grote teen. Maar het werkt ook door tot in je nek en schouders als je scheve heupen hebt. Balans is dus belangrijk.’

Aanpassingen
Het belang van goede schoenen is daarmee wel duidelijk. Schoenen zijn er bovendien niet alleen in alle maten maar vooral ook soorten: kinderschoenen, wandelschoenen, orthopedisch schoeisel, pumps, mocassins, sneakers, laarzen, veiligheids- en sportschoenen, noem maar op. En voor elk type is er dan ook een passende reparatie mogelijk. ‘Alles is te maken’ zegt Wim altijd. Hij vernieuwt zolen, hakken en herstelt leerbeschadigingen, klittenbanden, ritsen en stikwerk. En dan zijn er dus nog de noodzakelijke aanpassingen die Wim voor zijn klanten kan verzorgen: hogere of lagere hakken, een aanpassing die het verschil in beenlengte oplost of het wegwerken van drukpunten. Je kunt bovendien altijd bij hem aankloppen voor advies. ‘Ik ben nu zelfs bezig aan zelfgemaakte schoenen, op maat. Dus mijn creativiteit kan ik volop kwijt in dit werk’ zegt Wim.

Tweede kans
In de afgelopen tien jaar heeft Wim een brede klantenkring verworven in de wijde omgeving, die hem ook steeds weer weet te vinden. Zelf denkt de ambachtsman dat het ook veel te maken heeft met luisteren. ‘Het zijn de voeten van de klant. Die draagt het schoeisel en weet het beste hoe het zit. Dus daar dien je alle tijd en aandacht aan te schenken. Waar ik zelf verder belang aan hecht is aan recycling. Natuurlijk wordt een circulaire economie steeds belangrijker. Maar wat mij betreft zou iedereen wat vaker bij zichzelf te rade moeten gaan, over of het nu werkelijk nodig is om goedkope spullen te kopen om die vervolgens snel weer weg te gooien. Is het vaak niet verstandiger eerst een beetje te investeren en – wanneer de slijtage toch toeslaat – je spullen een tweede kans te schenken? Als je goede schoenen herstelt, kun je er vaak weer twee tot drie jaar mee vooruit. Ook uit orthopedisch oogpunt zeg ik: je hele lijf heeft er baat bij. Dus ook dat is een service die ik graag blijf bieden.’

Kijk voor meer informatie ook op de website van Desjoester, of bel 06-54.24.04.75.

Reacties