Rondom het Leudal met laatste bijdrage van Gerrit van Heusden

Foto: Rondom het Leudal

LEUDAL – Gerrit van Heusden, een van de oprichters van de Studiegroep Leudal en jarenlang voorzitter, is overleden. In het herfstnummer van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep, heeft Gerard Ernst een indrukwekkend in memoriam geschreven.

Mede dankzij Ven Heusden is het Leudal verschoond gebleven van ingrijpende veranderingen. Ook was hij jarenlang lid van de redactie van Rondom het Leudal.

Wegkruisen
Kort voor zijn overlijden schreef Gerrit van Heusden nog een interessant artikel over het wegennet in en rond het Leudal. In het herfstnummer het eerste deel over de Napoleonsweg en de rijksweg naar de Maasbrug. Verder staat Frits van Horne stil bij het herstel van een tweetal wegkruisen aan de oude Napoleonsweg en aan de Peter Schreursweg in Haelen, waarbij het particuliere initiatief een belangrijke rol heeft gespeeld. Hij doet ook een oproep voor het herstel van andere kleine monumenten.

Celtic fields
Jo Wijnen beschrijft op zijn kenmerkende wijze de vroegere gang van zaken bij het vervangen van de porseleinen isolatiepotjes op de elektriciteitspalen, die door de jeugd vaak als mikpunt gebruikt werden. Maan Meuwissen moest dan weer ‘de paol in’. Enkele leden van IVN en de Studiegroep Leudal beschrijven opvallende wegbermplanten in en rondom het Leudal. In dit nummer aandacht voor de grasklokjes. Daarnaast geeft Ruud Spee in een aantal uitgebreide artikelen tekst en uitleg over het Leudal in (land)kaarten, waarbij hij in het derde artikel de Bonne-kaarten uit 1894 onder zijn deskundige loep neemt. Marina Fijten geeft een interessante beschrijving van de zogenaamde Celtic fields in de Heibloem, een akkersysteem uit de ijzertijd en de Late Bronstijd. En Thijs Zeelen vertelt uitgebreid over de natte zomer van 2021, met de historische grote overstroming in en rond het weekeinde van 17/18 juli.

Abonnee worden
Heeft u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied, dan kunt u voor slechts 17 euro abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvangt u gratis de vier nummers die in 2020 zijn verschenen. Opgeven kan per e-mail via [email protected], of telefonisch via 06-53.53.08.71 of 0475-59.37.67.

Reacties

Cookieinstellingen