Leudal is uitzondering in Limburg: toename van rokers met bijna vijftien procent in acht jaar tijd

Foto: Pixabay - MabelAmber (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Limburg telde in 2020 17,3% minder rokers dan in 2012. Maar in Leudal is een opvallend uitzonderlijk beeld te zien: in dezelfde periode nam het aantal paffende inwoners in onze gemeente juist met 14,8% toe.

Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van alle GGD’s, in samenwerking met het RIVM en het CBS. Waarom er in Leudal zo veel mensen roken is niet helemaal duidelijk. Wel zijn er meer mensen gaan roken gedurende de coronacrisis. Maar die speelde natuurlijk alleen in het laatste jaar van de meting.

Duur
Binnen de provincie Limburg vond de sterkste daling van het aantal rokers plaats in Beek (-34,1%). Ook Horst aan de Maas (-32,2%), Weert (-29,3%) en Gennep (-29%) hebben grote stappen gemaakt op weg naar een rookvrije gemeente. De rookvrije horeca, duurdere sigaretten en gezondheidsoverwegingen worden vaak als reden genoemd om met sigaretten en shag te stoppen.

Veel rokers
In de provincie Limburg wonen relatief veel rokers. Ondanks de sterke daling steekt alsnog 18,2% van de inwoners af en toe een sigaret op. Alleen in Groningen is het percentage rokers hoger (19,6%). In Kerkrade wonen in verhouding de meeste rokers van Limburg: 24% van de inwoners geeft namelijk aan wel eens een sigaret op te steken. Ook in Heerlen (22,3%), Roermond (21,3%) en Maastricht (20,9%) wonen relatief veel mensen die aangeven te roken. Mook en Middelaar is juist de meest ‘rookvrije’ gemeente van Limburg: hier rookt slechts 11,4% van de inwoners. Ook in Nederweert (11,9%) wonen relatief weinig rokers.

Hulpmiddelen
Er zijn allerlei gratis hulpmiddelen beschikbaar bij het stoppen met roken. Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, legt uit: ‘Veel mensen weten niet dat professionele begeleiding bij het stoppen met roken volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En sinds vorig jaar geldt er ook geen eigen risico meer. Hulp bij stoppen kost je dus eigenlijk geen geld.’ Eén kanttekening geeft Prins hier wel bij: ‘Vanuit de basisverzekering wordt per jaar één poging om te stoppen vergoed. Lukt het bij jou niet in één keer of wil je een alternatieve behandeling? Check dan of je een aanvullende verzekering hebt die hiervoor dekking biedt.’

Reacties