Één tegen eenzaamheid in Leudal

Foto: Pixabay - Graehawk (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Naar schatting is 35 procent van de Leudalse bevolking soms of zelfs vaak eenzaam.

Tijdens de week tegen eenzaamheid, van 30 september tot en met 7 oktober, worden er dan ook diverse extra activiteiten georganiseerd waar ontmoeting en verbinding centraal staan.

Aanbod
Op deze website van de gemeente is een activiteitenoverzicht van die week te vinden. Maar veel activiteiten worden het hele jaar georganiseerd door diverse verenigingen en organisaties, voor jong en oud, om zo eenzaamheid tegen te gaan. Sportverenigingen, seniorenverenigingen, vrijwilligersorganisaties, huiskamerprojecten in diverse kernen, het inloopcafé bij Noaberzorg of het Huis van de Wijk organiseren gelegenheden waar je mensen kunt ontmoeten. Het volledige aanbod is te vinden in de informatiegids van Synthese.

Samenwerking
De gemeenten Leudal, Weert en Nederweert, Vincent van Gogh, Wonen Limburg, Burgerkracht Nederland, Meditta, Punt Welzijn en Synthese werken al enige tijd regionaal samen, onder leiding van een landelijk adviseur, aan de aanpak van eenzaamheid. Dit jaar is het uitvoeringsplan ‘Één tegen eenzaamheid’ van de gemeente Leudal vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. De gemeente werkt in deze aanpak samen met haar inwoners, vrijwilligers en organisaties.

Training
Zo worden er trainingen georganiseerd door Synthese en Algemeen Maatschappelijk Werk, om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Verder worden activiteiten in de dorpen georganiseerd en wordt er samengewerkt met enkele huisartsen om eenzaamheid tegen te gaan. Wil je meer weten over mogelijkheden in de gemeente Leudal of vind je het juist moeilijk om de stap te zetten, neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of telefonisch (0475-74.51.38) en vraag naar Anja Stienen, Ilse Tindemans of Yvonne Reijnders.

Reacties