‘Wijs ouderen op de gevaren van bankhelpdeskfraudeurs’

Foto: Pixabay - sabinevanerp (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De politie vraagt van de inwoners van Leudal de kwetsbare doelgroep van bankhelpdeskfraudeurs in te lichten over de gevaren van dit fenomeen.

Vooral oudere mensen zijn hier het slachtoffer van. Hun kinderen zouden een belangrijke informerende rol kunnen spelen, zo geeft de politie op haar Facebookpagina aan

Spoofing
Er zijn het afgelopen jaar veel aangiften gedaan van bankhelpdeskfraude. Zo kunnen oplichters bellen naar het slachtoffer, waarbij het door een truc lijkt alsof het de bank is die belt (spoofing). Dergelijke nepbankmedewerkers vertellen dan bijvoorbeeld dat er verdachte activiteiten op de bankrekening plaatsvinden. Aan de hand van deze onjuiste informatie proberen de oplichters het slachtoffer ervan te overtuigen om snel maatregelen te nemen, door geld veilig te stellen op zogenaamde kluisrekeningen.

Software
Ook zijn er gevallen bekend waarin de besturing van de computer wordt overgenomen door het downloaden van bepaalde software of komt een zogenaamde ‘bankmedewerker’ de pinpas thuis ophalen. Mocht je door dit soort criminelen benaderd worden, hang dan direct op en bel zelf de bank om het te verifiëren.

Reacties