Acties in natuurgebieden door vrijwilligers: meer dan 100.000 kilo afval opgeruimd

Foto: Mariëlle Bakker

LIMBURG – Tijdens de opruimacties van Maas Cleanup en Natuurmonumenten hebben 3850 vrijwilligers ruim 137.000 kilo afval opgeruimd.

Na het hoge water in juli bleef er veel afval in natuurgebieden langs de Limburgse rivieren en beken achter. Tijdens de 111 opruimacties die Natuurmonumenten en Maas Cleanup de afgelopen maand in allerijl opzetten, ruimden vrijwilligers in natuurgebieden aangespoelde spullen en afval op.

Tuinmeubilair
Ruim 3850 vrijwilligers gingen – voorzien van afvalgrijpers, handschoenen en vuilniszakken – aan aan het werk om op te ruimen op de plekken waar dat met groot materieel niet kon. Van pallets tot koelkasten en van autobanden tot tuinmeubilair. De vrijwilligers van zowel binnen als buiten Limburg hebben hun mouwen opgestroopt en zijn deze grote klus aangegaan.

Gecoördineerd
Na de overstroming meldden zich meteen veel mensen spontaan om te helpen opruimen. Maar al snel bleek dat opruimen op eigen houtje niet verantwoord was. Gebieden waren nog niet veilig, mensen zouden terecht kunnen komen in drijfzand en er was het risico op gelekte chemicaliën of bomen die op omvallen stonden. Op plekken met veel grof vuil is door aannemers met groot materieel opgeruimd. Tegelijkertijd lagen natuurgebieden wel vol met weggespoelde huisraad en vooral heel veel klein plastic afval dat slecht is voor natuur en milieu. Daarom organiseerde Natuurmonumenten en Maas Cleanup al snel gecoördineerde opruimacties. Op aangewezen plekken gingen groepen vrijwilligers onder begeleiding aan de slag.

Hulp nog nodig
Inmiddels zijn de meeste natuurgebieden ook weer toegankelijk voor publiek. Op veel plekken is het handmatige opruimwerk vergevorderd, maar op andere plekken is nog veel hulp nodig of kan er weer afval aanspoelen of onder slib tevoorschijn komen. Vandaar de  oproep iedereen op om je aan te melden voor toekomstige opruimacties op maascleanup.nl. Om de opruimacties kracht bij te zetten, pakt Maas Cleanup dit jaar het probleem bij de bron aan door middel van een petitie, met de bedoeling om de Maas de eerste beschermde rivier van Nederland te maken. Met de petitie wordt de politiek opgeroepen om van de Maas een rechtspersoon te maken. Daardoor kan de Maas zelf opkomen voor haar recht om vrij van zwerfafval en andere vervuiling te stromen.

Reacties