Rechter: geen extra opruimtijd voor Hurxkens, wel twee weken om dialoog aan te gaan

Foto: John Hölsgens

BAEXEM – Autobedrijf Hurxkens krijgt van de bestuursrechter geen extra tijd om het bedrijfsterrein op te ruimen. Wel wordt het bedrijf twee weken meer tijd gegund om in gesprek te gaan met de gemeente.

Dat meldt Dagblad De Limburger vandaag. Hurxkens kreeg eerder van de gemeente te horen dat hij drie maanden had om zijn terrein op te ruimen. Er werd een dwangsom van meer dan 40.000 euro in het vooruitzicht gesteld.

Bezwaar
Volgens de gemeente is Hurxkens een autosloperij en dat mag volgens het bestemmingsplan niet op die plek. De ondernemer echter zegt dat auto’s bij hem worden gerestaureerd en gedemonteerd voor onderdelen en dat is dan weer wél volgens de geldende regels. De rechter volgt die redenering en schorst daarom de last onder dwangsom op dit punt tot eind oktober, als het bezwaar van Hurxkens tegen de dwangsom dient.

Wrakken
Wat rest is de ‘dwingende aansporing’ om het terrein op te ruimen. Hurxkens erkent verder dat er milieuovertredingen zijn begaan maar heeft aangegeven hier werk van te willen maken. Hij zal het aantal autowrakken moet terugbrengen van circa 35 naar maximaal vier en het opgeslagen afval moet opruimen. Daarnaast moet de vloer van de werkplaats vloeistofdicht worden gemaakt. Hurxkens vroeg in de rechtbank om meer tijd hiervoor dan de gestelde drie maanden, omdat een dwangsom het einde van zijn bedrijf zou betekenen. De rechter bepaalde dus dat hij voldoende tijd heeft gekregen, maar twee weken respijt heeft om de dialoog met de gemeente aan te gaan. De ondernemer zegt overigens op de locatie appartementen te willen bouwen, maar de gemeente wil dat het terrein eerst wordt opgeruimd.

Reacties