De imker helpt de bijen de winter door

Foto: BCL

HAELEN – Als iedereen nog vakantie heeft moet de imker zich al voorbereiden op de winter.

Zijn werkzaamheden bestaan dan onder meer uit het aanpassen van de kastruimte, het bestrijden van de gevreesde varoamijt en het beginnen met het voeren van de bijen.

Conditie
Al die werkzaamheden bepalen of het bijenvolk de winter doorkomt. Het heeft weinig te maken met hoe streng de winter wordt, maar meer met hoe de conditie van de bijen is. Is het volk bijvoorbeeld groot genoeg, want als het bijenvolk te klein wordt kan het zich niet meer voldoende verwarmen en sterven alle bijen. En dan dus die varaomijt , die de bijen verzwakt. De bestrijding kan op verschillende manieren gebeuren. Bij de meest gebruikelijke methodes wordt mierenzuur, oxaalzuur en thymol ingezet. Dit zijn natuurproducten die -indien op de juiste manier gebruikt- niet schadelijk zijn voor de bijen en het milieu.

Open dag
Wil je meer weten over bijen of het bijenhouden? Bezoek dan op zondag 5 september de bijenstand van de imkers van Roer- en Leudal, bij het Bezoekerscentrum Leudal aan de Roggelseweg 58 in Haelen. Van 12.00 uur tot 16.00 uur is een imker aanwezig die al je vragen zal beantwoorden.

Reacties