Betonblokken die Haelen en Horn moesten beschermen blijken spoorloos verdwenen

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – De in het verleden aangeschafte betonnen blokken die Horn en Haelen hadden moeten beschermen tegen het hoogwater blijken al lang geleden te zijn verkocht. Dat meldt Dagblad De Limburger vandaag.

Al eerder gaf raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open) aan dat hij een kritische evaluatie wil en een onderzoek naar de rol van de gemeente omtrent de watersnood. Raadslid Leon Linssen (Samen Verder) stelde raadsvragen over de verdwenen blokken.

Afspraken
Naar nu blijkt werden de blokken worden in 2002 aangeschaft door de gemeente Haelen, omdat deze zich niet kon vinden in de plannen van Rijkswaterstaat voor een dijkverhoging bij het retentiebekken aan het Lateraalkanaal. De gemeente zag meer in een demontabel systeem: de betonnen blokken. Drie jaar later vond overleg plaats tussen de gemeente Haelen, Rijkswaterstaat en Waterschap Limburg, waarbij werd afgesproken dat Rijkswaterstaat de blokken zou overnemen van de gemeente. Het Waterschap kreeg de taak ze te plaatsen indien nodig. Die afspraken liepen tot 2015, omdat daarna de verhoging van de inlaat van het retentiegebied gepland stond.

Vragen
Die verhoging, ter hoogte van bedrijventerrein Zevenellen, bleef echter achterwege. Waarom is niet duidelijk, stelde de gemeente Leudal inmiddels in 2020 vast. In een brief aan Rijkswaterstaat van maart 2021 wees de gemeente zelfs op de mogelijkheid van hoogwater en eventuele schade voor mensen die in het retentiegebied wonen. Onduidelijk blijft ook waar de blokken precies gebleven zijn en waarom ze niet zijn ingezet tijdens het hoogwater van vorige week. ‘Het zijn vragen die we meenemen in onze evaluatie’ zei wethouder Robert Martens (D66) tegen de krant. Rijkswaterstaat was niet in de gelegenheid om inhoudelijk te reageren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen