Situatie Horn en Buggenum lijkt onder controle, maar het gevaar is nog niet geweken

Foto: John Hölsgens

HORN/BUGGENUM – De hoogwatersituatie op de plekken met de grootste problemen in Leudal lijkt onder controle. Het Maaswater stijgt niet meer, maar staat wel nog gevaarlijk hoog. Dat zou overigens best nog een tijd zo kunnen duren, voorspellen deskundigen.

De pieken die in Zuid-Limburg nog wél zichtbaar waren, zijn er stroomafwaarts uit. Dat betekent dat er nu sprake is van een stroom water die op één plek tot wel 36 uur op een constant niveau kan blijven.

Plateau
Zo’n plateau kan dus nog voor veiligheidsrisico’s zorgen in Noord- en Midden-Limburg. De strijd in Horn om het snel stijgende water terug te dringen lijkt te zijn gewonnen. Het grootste deel van de reddingswerkers is weer vertrokken. De situatie in Buggenum is stabiel. Het water is enkele centimeters gezakt, maar overstroming is niet de grootste zorg van de dijkwachters. De constante, enorme waterdruk vormt de grootste bedreiging. De verwachting is dat waterdruk op de dijk van Buggenum tot tenminste zondagmiddag nog zal aanhouden.

Reacties