Dreigende situatie in Buggenum en Horn

Burgemeester Schmalschläger spreekt helpende burgers toe.
Foto: Facebook gemeente Leudal

HORN/BUGGENUM – Terwijl het water in Horn blijft stijgen wordt in Buggenum gevochten om de dijk in stand te houden.

Waar in Horn eerst alleen de laagstgelegen woningen werden getroffen, komt het water steeds verder de kern in. De brandweer en het leger zijn ingezet met het plaatsen van zandzakken en het leegpompen van kritisch gelegen overstromingsgebieden. Reddingssloepen staan klaar.

Penibel
Ramptoeristen bezorgen de reddingswerkers overlast. De smalle straten bieden al weinig ruimte voor de af- en aan rijdende vrachtwagens en kranen. In Buggenum is de situatie ook al uiters penibel. Het water reikt tot aan de rand van de dijk, op een aantal plaatsen sijpelt het er doorheen. Bewoners en reddingswerkers proberen de dijk te verhogen met zandzakken. De situatie in Buggenum is zo dreigend, dat de politie het gebied rond de dijk heeft ontruimd.

Hulp
Op het verzoek van de gemeente om te komen helpen met het vullen van de zandzakken zijn zo veel mensen afgekomen, dat dit momenteel voldoende is. Mochten er toch nog meer mensen nodig zijn, dan zal Leudal dit weer kenbaar maken via de gemeentelijke kanalen. ‘Er wordt bij ons via diverse kanten hulp aangeboden, fantastisch!’ meldt de gemeente op haar Facebookpagina. Inmiddels heeft het Rode Kruis de coördinatie van vrijwilligers die willen helpen op zich genomen.

 

Reacties