Bezuinigingsmaatregel teruggedraaid na protest: dorpsraden houden subsidie

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – In juli 2020 ontvingen alle dorpsraden in Leudal een brief van de gemeente waarin stond dat de jaarlijkse subsidie verlaagd zou worden van 1500 naar 750 euro.

Het ging om een bezuinigingsmaatregel. Na een succesvol protest van een achhttal raden is die ingreep nu echter teruggedraaid.

Eerder
‘We hadden de raden eerder moeten informeren’, zegt wethouder Mart Janssen (Ronduit Open) nu tegen Dagblad De Limburger. De komende twee jaar krijgen de dorpsraden de volledige subsidie, die vooral gebruikt wordt voor de website, het drukwerk en het organiseren van bijeenkomsten. ‘Het is fijn dat de bezuiniging is teruggedraaid. We hebben de centen gewoon nodig voor onze huishouding’ zei Fer Koolen, voorzitter van de dorpsraad Ell,  tegen de krant.

Gesprek
De komende jaren wil de gemeente met de raden in gesprek over een nieuwe vorm van subsidie: minder vast en meer op activiteiten gericht. ‘Het moet niet louter gericht zijn op het in de lucht houden van de organisatie, maar meer op wat ze daadwerkelijk doen voor het dorp’ zegt Janssen daarover. De voorzitter van de dorpsraad Hunsel, Imelda Gielen, reageerde ook: ‘Het geeft direct de ruimte om in gesprek te gaan over de rol van de dorpsraad. Want volgens mij verschillen we daarover van mening. We zijn meer dan een veredelde activiteitencommissie.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen