Unieke maquette over de bevrijding van Roggel nu voor iedereen te zien

Foto: Leudalmuseum

HAELEN/ROGGEL – Een maquette die exact de situatie weergeeft van de Markt in Roggel op 16 november 1944 rond het middaguur, een uur nadat de eerste Schotten van de Gordon Highlanders het dorp binnentrokken.

Dit bijzondere stuk werd gebouwd door Thijs Kaelen uit Haelen aan de hand van een foto die op deze 16e november door een Schotse officier werd gemaakt.

Honderden uren
Om de maquette te kunnen bouwen heeft Thijs gebruik gemaakt van oude foto’s en ansichtkaarten van de Sint Petruskerk en de Markt. In de bouw zitten honderden uren minutieus werk, vooral door de vele details die er in zijn verwerkt. De torenspits van de kerk in Roggel werd in de avond van de 15e november opgeblazen door een Duits sprengcommando. Dit sprengcommando ging redelijk vakkundig te werk. Ze verklaarden vooraf tegen omwonenden dat het schip van de kerk gespaard zou blijven. Zo geschiedde ook. Alleen de helm van de toren verdween. Het schip en de inventaris bleven gespaard. Toch was de ravage enorm.

De maquette werd ter beschikking gesteld door de Stichting Bevrijders 1944, met dank aan Niels Klompen en Thijs Kaelen. Het Leudalmuseum is sinds 5 juni weer beperkt opengesteld voor het publiek. Voor de openingsuren zie de website van Bezoekerscentrum Leudal.

Reacties