De zomerse wijnselectie van kenners

HEYTHUYSEN – De zomer doet z’n intrede, de zon laat zich weer zien. Toch blijft het klimaat in Nederland, ook hartje zomer, voor verrassingen zorgen. Stralende periodes wisselen zich plotseling af met mindere dagen. Dan is het voor de wijnliefhebber de uitdaging: wat zal ik kiezen? Verlangend rood, hunkerend wit of juist een uitbundige rosé?

Het geeft je de kans je eigen voorkeurswijn in het zonnetje te zetten. De medewerkers van Wijnkopers Alex Storms-Mertens helpen je op weg…

Selectie
De smaakpapillen van medewerkers Ralf, Maurice en de nieuwkomer Rob stonden op scherp en samen selecteerden ze wijnen die perfect aansluiten bij deze voorzomer. Wat een uitdaging, om hun persoonlijke ervaring om te mogen zetten in een degelijk wijnadvies. Spannend, omdat de omstandigheden zo wisselvallig kunnen zijn, en de diversiteit van de wijnwereld zo enorm is dat twijfel kan toeslaan. Toch die Pinot Noir, of dat exotische vuursteensmaakje? In elk geval kunt u vertrouwen op hun eerlijke keuze en vakmanschap.

Scheu
Rob van Looy (45) is de man die het aandurft een wijnfanaat te willen worden. Hij heeft zich bekwaamd in herkennen van allerlei smaakcomposities. Vanuit Limburg toog hij, zo’n 23 jaar geleden, naar Amsterdam predikte er de ‘godsdienst van de cocktail’.

Rob van Looy

Nu is hij terug en bekeerde hij zich tot het evangelie van de wijn.

Ralf Steuns is sinds 2014 enthousiast wijnfanaat én vinoloog in spe. Hij kiest deze zomer voor Fräulein Scheu ‘Eco’ Johanninger. ‘Een naam zegt niet alles. ‘Scheu’ (verlegen) in smaak en karakter, daar loop ik niet warm voor. Maar deze wijn is gelukkig het tegendeel: onderscheidend in exotische, bloemige geur en smaak. Gevarieerd, opwindend, puur en volop aanwezig met een verkwikkende frisheid.’

Ralf Steuns

‘Enkele jaren geleden heb ik deze wijn ontdekt tijdens mijn bezoek aan Johanninger. Woorden schoten mij – even – te kort! De kwaliteitswijnboer bij uitstek heeft met deze zomerse wijn mijn hart veroverd. Hoe onwetend was ik tijdens mijn jeugdjaren, ik wist niet dat ook Duitsland in staat is uitstekende droge witte wijnen te creëren. Nu zie ik de mogelijkheden van dit wijnland. Dit zeldzame buitenkansje wil ik delen. Feestelijk dansend aperitief, Fräulein Scheu houdt je in conditie met ‘slechts’ 11,5 procent alcohol, én goed inzetbaar bij zomerse gerechten.’

 

Gul fruitig
Maurice Born is gecertificeerd sommelier en bij Storms in dienst sinds 2015 als wijnavonturier pur sang. Zijn keuze: Lellei Pinot Noir, Garamvari. Maurice: ‘Als voormalig sommelier ben ik altijd op zoek naar een unieke stijl, waarin je de traditie van de wijnboer, de regio en de druivensoort herkent. Bijna vanzelfsprekend worden deze ontdekkingen uitgehuwd aan een mooi gerecht. Zo ook deze 100 procent Pinot Noir van de wijnmaker van het jaar uit Hongarije, op een steenworp afstand van het Balatonmeer. Jeugdig, sappig, gul fruitig met een perfecte balans en culinair veelzijdig aantrekkelijk. Met ziel en zaligheid en met diep respect voor flora en fauna gemaakt.’

Maurice Born

‘Licht gekoeld in voorjaar en zomer komt hij met het fraaie weer extra mooi tot z’n recht. De diversiteit aan bijpassende gerechten is groot: gevogelte zoals kip, kwartel, hoender, maar ook kalfsvlees en veel vegetarische gerechten, al dan niet van de barbecue. Kortom een allround verwenner die nooit teleurstelt.’

Ontdekking
En dan natuurlijk nog Alex junior zelf en Nettie. Zij kiezen Etamin, Mas Seren. ‘We drinken allebei het liefst rode wijn, maar soms gebeurt het dat een witte wijn de voorkeur krijgt. Dit ligt ditmaal niet aan het seizoen of aan het bijpassende eten, maar aan de originaliteit en het karakter van deze wonderschone witte wijn. Klassiek Frans, maar door de dominantie van Rousanne anders dan anders. Helaas te duur als huiswijn, maar als we onszelf willen trakteren trekken we de Mas Seren open.’

Alex en Nettie

‘Dat de wijn eigenlijk door de hele familie op handen wordt gedragen komt doordat het een ontdekking is van Mia en Alex senior tijdens een reis door Frankrijk, toen alles nog virusvrij was. Deze witte wijn wint aan kwaliteit als hij nog enkele jaren flesrijping ondergaat, of wordt gekarafeerd.’

Wijnkopers Alex Storms-Mertens, Dorpsstraat 108, Heythuysen. Nevenvestiging in Nederweert aan de Kerkstraat 24.

Reacties