Landgoed Leudal wil het licht uit op sportpark Houtrust

Foto: John Hölsgens

HAELEN – Landgoed Leudal heeft de gemeente verzocht om een handhavingsbesluit te nemen, zodat de lichtmasten op sportpark Houtrust in Haelen voorlopig niet meer gebruikt kunnen worden. Het college moet nu een besluit nemen of de lichten uit gaan.

Het geschil over de lichtmasten sleept al jaren. In 2018 werden de oude lichtmasten vervangen door nieuw masten met LED-lampen. Die nieuwe lampen schijnen in de woningen op Landgoed Leudal. Dat is de reden waarom ondernemer Wilbert Hikspoors de gemeente heeft gevraagd met een oplossing te komen.

Overlast
Volgens de ondernemer geeft het college niet thuis. De adviseur van de gemeente zou hebben aanbevolen hogere lichtmasten te bouwen, maar dat advies legde het college naast zich neer. En dus kwamen er de lichten waar Landgoed Leudal last van heeft. De ondernemers stapte vervolgens naar de rechter en kreeg gelijk. De vergunning voor de lichten werd vernietigd. Op verzoek van wethouder Stan Backus en de voetbalvereniging deed Landgoed Leudal geen verzoek tot handhaving, zodat tijdens het zoeken naar een oplossing de lampen tijdelijk wel nog gebruikt konden worden. Er werd met het college afgesproken dat de gemeente met een oplossing voor de lichtoverlast zou komen.

Rechter
In november 2020 lag er opnieuw een aanvraag. Echter voor dezelfde lichtmasten, zonder aanpassing om lichtoverlast te voorkomen en zonder overleg met Hikspoors. En dus maakt Landgoed Leudal opnieuw de gang naar de rechter. Hikspoors voelt zich behoorlijk aan het lijntje gehouden en geschoffeerd door het college en rekent dit met name wethouder Backus zwaar aan. Hij voelt zich tot een juridisch gevecht gedwongen. Daarom heeft Landgoed Leudal nu wél een verzoek tot het uitzetten van de lichtmasten ingediend.

Geklungel
De ondernemer noemt het jammer dat de voetbalvereniging nu de dupe wordt van het ‘geklungel van het college’. In november 2020 diende de gemeenteaad een motie van afkeuring in tegen het college, als gevolg van haar houding in het dossier. Wethouder Walraven nam kort daarna afscheid wegens gezondheidsklachten. Backus werd daarmee coördinerend wethouder op het dossier. De motie wordt behandeld zodra de gemeenteraad weer fysiek kan vergaderen. ‘Met deze nieuwe actie van het college wordt de kans op een minnelijke oplossing steeds kleiner’ aldus Hikspoors.

Reactie
Wethouder Backus ziet het allemaal toch wat anders, maar wil daarover vooralsnog niet al te veel kwijt. ‘In het kader van een eerder gehouden mediationtraject met Landgoed Leudal is dit onderwerp ter sprake gekomen. We hebben echter met Landgoed Leudal afgesproken dat we geen mededelingen naar buiten toe doen. Daar wil ik me graag aan houden. Op een ander moment is door het college, ook op verzoek van de rechtbank, gesproken over een oplossing in de vorm van een groene afscheiding tussen het voetbalterrein en Landgoed Leudal. Aangezien de lichtmasten er altijd al hebben gestaan heeft het college hiervan afgezien, mede door de hiermee gemoeide kosten. Op veel onderdelen zijn we met Landgoed Leudal in gesprek en ook hierover ben ik als portefeuillehouder altijd bereid opnieuw te praten’, aldus de wethouder.

Reacties