Open dag imkers bij Bezoekerscentrum Leudal

Foto: Pixabay - BusinessHelper (CC0-Public Domain)

HAELEN – Mei is voor bijen en imkers de drukste maand. Omdat er veel voedsel is, honing en stuifmeel, groeien de volken explosief.

Hierdoor raken de bijenkasten te vol. Dit is vaak het begin van het zwermen van bijen.

Hulp
Bij dit zwermen verlaat de koningin – met ongeveer de helft van de aanwezige bijen – de bijenkast en gaat op zoek naar een andere plek, vaak in een boom. Voor de imker is het zaak om dit natuurlijke zwermen te voorkomen, anders gaat immers een groot gedeelte van de bijen verloren. Daarom helpt hij het te grote volk bij het vinden van en nieuw onderkomen en plaatst een groot aantal bijen in een lege kast.

Bijenstand
Normaal wordt er in mei veel honing verzameld, maar door het koude weer is dit nu niet het geval. De hoeveelheid voorjaarshoning is veel kleiner. Wil je nog meer weten over bijen en het bijenhouden, bezoek dan tijdens de open dag op zondag 6 juni de bijenstand. Deze is gelegen bij het Bezoekerscentrum Leudal (BCL) een de Roggelseweg 58 in Haelen. Van 12.00 uur tot 16.00 uur is een imker aanwezig.

Reacties