Bijtende Bende wijst op signalen en risico’s van drugscriminaliteit

Foto: Gemeente Leudal

HEYTHUYSEN – Op vrijdag 21 mei is de Bijtende Bende te vinden op de weekmarkt in Heythuysen. Hier kan jong en oud alles te weten komen over de signalen waaraan je drugscriminaliteit kunt herkennen.

Met de actie wil de politie, gemeente en Meld Misdaad Anoniem inwoners van Leudal bewust maken van drugscriminaliteit en hen wijzen op wat ze er zelf tegen kunnen doen.

Dumpingen
Het afgelopen jaar zijn er in Leudal diverse hennepkwekerijen en drugslabs opgerold. Ook wordt er regelmatig drugsafval in het buitengebied gedumpt. Enkele weken geleden was dit nog het geval aan de voet van de Kirkelsberg in Roggel. Hier waren vaten met chemisch afval in brand gestoken, maar er lagen ook andere resten van een drugslab. Door de lekkende vaten zijn er chemicaliën in de grond terecht gekomen, gevaarlijk voor mens en dier. De kans is groot dat er in de buurt een drugslab heeft gezeten of nog zit. Vaak wordt afval namelijk relatief dichtbij gedumpt.

Risico’s
‘Om locaties waar hennepkwekerijen of drugslabs gevestigd zijn te vinden, zijn wij mede afhankelijk van meldingen van burgers’ zegt wijkagent Mark Vonk. Voor de politie en boa’s is het lastig om het hele gebied in de gaten te houden. Het vinden van een locatie begint bij één signaal. Dit signaal wordt met andere informatie verrijkt. Bij voldoende aanwijzingen wordt het pand bezocht door de politie. Wijkagent Dianne Reemers: ‘De politie ontvangt regelmatig meldingen, voornamelijk via Meld Misdaad Anoniem, over vermoedelijke hennepkwekerijen of drugslabs. Deze meldingen worden allemaal opgepakt. Dus mensen, blijf melden. Vaak denken burgers: wat de buurman doet dat moet hij zelf weten. Maar er zitten risico’s aan verbonden. Zo is er kans op brand, ontploffing, water- en stankoverlast, maar ook op geweld.’

Samenleving
Burgemeester Schmalschläger: ‘Het dumpen en lozen van drugsafval komt regelmatig voor. In Leudal vonden er in 2020 acht dumpingen afkomstig van een drugslab plaats. Dit is niet alleen crimineel gedrag, maar ook schadelijk voor het milieu, mens en dier. Helaas wordt het afval ook op andere manieren gedumpt. Denk maar aan sloten en riolen. Deze lozingen zijn minder zichtbaar dan dumpingen in de natuur, maar kunnen wel meer schade opleveren. Daarnaast moet al het gedumpte afval ook worden opgeruimd. De kosten hiervan variëren tussen de 1000 euro tot meer dan 30.000 euro. Het zijn de inwoners die dit uiteindelijk betalen. Dus als u als inwoner iets verdachts hoort, ziet of ruikt; meld het in het belang van de samenleving.’ Voor meer informatie over drugscriminaliteit staat de Bijtende Bende op 21 mei tussen 14.30 uur en 18.00 uur op de weekmarkt aan de Dorpstraat in Heythuysen. Iedereen is van harte welkom.

 

Reacties