Negentig avondklokboetes uitgeschreven in Leudal

Foto: Pixabay - TomMarc (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Na ruim drie maanden kwam er woensdag om 4.30 uur een einde aan de avondklok. De maatregel van het kabinet om het aantal coronabesmettingen in te dammen had een behoorlijke impact op de samenleving en vanzelfsprekend ook op het politiewerk.

Wie tijdens de avondklok zonder geldige verklaring op straat was, riskeerde een boete van 95 euro. In Leudal werd 90 keer ook daadwerkelijk zo’n boete uitgeschreven.

‘Geen effect’
Dat is meer dan in bijvoorbeeld Maasgouw (65 boetes) en Peel en Maas (83), maar veel minder dan in de steden Weert (208) en Roermond (569). Desondanks heeft het overgrote deel van de bevolking zich aan de maatregel gehouden. Het was voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat er een avondklok in Nederland gold. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, stelde woensdagavond nog dat de avondklok geen enkel effect heeft gehad op het aantal ziekenhuisopnames. Hij vond dat er in principe sprake was van een ‘ongecontroleerd experiment’.

Britse variant
Het RIVM weet niet hoe Kuipers daarbij komt: ‘Wij weten niet waar Kuipers zich op baseert, wij zijn nog aan het kijken wat het heeft opgeleverd’ aldus een woordvoerder. Ook andere experts reageerden verbijsterd. OMT-lid en viroloog Marion Koopmans voegde op Twitter een nuance toe aan de uitspraak van Kuipers. Zij legde uit dat de maatregel werd genomen in de tijd dat de Britse virusvariant oprukte. Zonder de avondklok was de verspreiding daarvan waarschijnlijk flink toegenomen, met uiteindelijk meer ziekenhuis- en ic-opnames tot gevolg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen