Oproep Burger Belangen Baexem aan nieuwe gouverneur en verkenner: transparante N280-politiek

Foto: John Hölsgens

BAEXEM – Burger Belangen Baexem, het initiatief van bezorgde omwonenden van de N280, heeft een waarschuwing voor het hoofdpijndossier rondom deze provinciale weg gestuurd naar de nieuwe, waarnemend gouverneur Johan Remkens en Onno Hoes. Laatstgenoemde is gevraagd om als verkenner te werken aan de vorming van een nieuw Limburgs provinciebestuur.

De groepering wijst er bij monde van Marcel Hagens op dat sinds 2013 diverse gedeputeerden actief waren op dit dossier die ‘zeer flexibel zijn omgegaan met de regels voor betrouwbaar en ethisch verantwoord bestuur.’

Budget
Hagens geeft aan te vrezen dat ook de N280-geschiedenis twijfelachtige besluiten en handelingen kent, die voor kostbare verdere vertraging zouden kunnen zorgen. En er zijn meer zorgen. ‘Terwijl de kosten voor variant 3C alleen maar stijgen, er inmiddels gesproken wordt over het schrappen van voetgangerstunnels en andere voorzieningen die cruciaal zijn voor omwonenden om maar binnen budget te blijven, zijn dat allemaal voorzieningen en kosten die in de variant 5E niet eens nodig zijn’ aldus Hagens. Bij die variant zou er geen weg door de dorpskern worden aangelegd. ‘Variant 5E was altijd al goedkoper en qua geluid en leefbaarheid voor omwonenden ook beter’ betoogt hij.

Draagvlak
Burgerbelangen Baexem steeft naar een volledig tweede fase MER-onderzoek naar zowel variant 3C als 5E. Onder meer omdat het volgens de groepering zeer aannemelijk is dat er discutabele besluiten en handelingen door gedeputeerden zijn verricht én omdat uit alle stukken zou blijken dat variant 3C en 5E nooit objectief en volledig met elkaar zijn vergeleken. ‘Limburg en specifiek het dossier N280 is gebaat bij transparante en betrouwbare politieke besluitvorming. Helaas is die tot op heden ver te zoeken in dit dossier’ besluit Hagens. ‘Volledig onderzoek brengt vanzelf de beste variant naar boven, welke dat ook is. En nog belangrijker, het helpt het draagvlak en acceptatie bij burgers te creëren dat nu volledig ontbreekt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen