Duidelijkheid wijzigingen afvalinzameling in Leudal

Foto: Facebook gemeente Maasgouw

LEUDAL – Tijdens de gemeenteraadsvergadering afgelopen dinsdagavond is besloten dat ieder huishouden vanaf 1 januari 2022 een vast bedrag gaat betalen per lediging van de restafvalcontainer.

Restafval wordt nog maar één keer per vier weken opgehaald. De inzameling van PMD en papier verandert niet.

Afvalstoffenheffing
Om tot dit besluit te komen heeft de gemeenteraad de uitkomsten van de enquête, die onder inwoners werd gehouden van 10 tot en met 14 februari, zwaar mee laten wegen. Inwoners willen niet dat het inzamelen van afval meer gaat kosten. Ook andere uitkomsten hebben meegespeeld. Zo zijn veel inwoners in de gemeente Leudal bewust bezig met het milieu en storen mensen zich aan de vervuiling bij wijkmilieuparken. Wethouder Verlinden (Samen Verder): ‘Het is aan inwoners om afval nog beter te scheiden. De verwerkingskosten van restafval zullen in de toekomst namelijk fors gaan stijgen. Daarnaast leidt ook de invoering van de CO2-heffing voor afvalverbrandingsinstallaties, die huishoudelijk afval verbranden, tot meerkosten. Uiteindelijk worden deze doorberekend in de afvalstoffenheffing.’

Streven
‘Samen met de andere gemeenten waar Reinigingsdienst Maasland het afval voor inzamelt, hebben we ons tot doel gesteld om het restafval in 2023 te verlagen naar 100 kilogram per inwoner en in 2025 zelfs naar 80 kilogram per inwoner. Op dit moment hebben we in Leudal nog 129 kilo restafval per inwoner. Hiervan bestaat 42 procent uit gft-afval. Dat hoort niet bij het restafval. Omdat de 129 kg vergeleken met andere gemeenten al een stap in de goede richting is en omdat ieder huishouden nu al gemiddeld 12 keer per jaar de restafvalcontainer aan de weg zet, is het ook niet nodig om als tussenstap vaker dan één keer per vier weken het restafval in te zamelen. Ik heb er vertrouwen in dat wanneer we ons allemaal inzetten voor het scheiden van ons afval, het ook voor Leudal haalbaar moet zijn om naar die 80 kilo restafval per inwoner te gaan’, aldus Verlinden.

Containers
Het genomen besluit betekent dat ieder huishouden de eigen maat restafvalcontainer behoudt en een vast bedrag gaat betalen per lediging. Het tarief is afhankelijk van de maat van de container. Ieder huishouden krijgt de mogelijkheid om één maal gratis van maat restafvalcontainer te ruilen, vóór invoering van het nieuwe beleid. Daarnaast behoudt elk huishouden ook de eigen maat gft-container. Ook hierbij is er de mogelijkheid om één maal gratis te ruilen van maat container, bij invoering van het nieuwe beleid. Bovendien bestaat, eveneens bij de invoering van het nieuwe beleid, de mogelijkheid om kosteloos een extra 140 liter container aan te vragen. Verder wordt gekeken naar de mogelijkheid om in plaats van 140 liter een 240 liter container aan te bieden. De inzamelfrequentie van gft blijft één keer per twee weken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen