Impuls voor cultuur en natuur in Limburg door Prins Bernhard Cultuurfonds

Foto: Wikipedia - (CC BY-SA 4.0)

LEUDAL – Cultuur en natuur in Limburg kregen in het eerste kwartaal van dit jaar een impuls van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Er werden in total 38 projecten ondersteund, waaronder het burgerinitiatief 100 jaar Hornerheide.

De stichting 100 jaar Hornerheide wil de natuurlijke verbinding markeren tussen de inwoners van Horn en Leudal, die al sinds de oprichting van het voormalige sanatorium bestaat. Dat gebeurt met een gedenkboek, de realisatie van een vaste plek voor zes glas-in-loodramen van Charles Eyck, de bouw van een multifunctioneel paviljoen in samenwerking met ondernemers en vrijwilligers uit Leudal, cadeaus voor bewoners, feestelijke activiteiten voor bewoners, mantelzorgers, vrijwilligers en personeel en het realiseren van een scholenproject, om de jeugd te betrekken bij de rijke historie en de huidige zorg die op Hornerheide plaatsvindt.

Hafabra
Door corona kwamen er vanuit de Limburgse Hafabrawereld in het eerste kwartaal opvallend weinig verzoeken om steun. Het Cultuurfonds zag wel dat de culturele sector niet bij de pakken neerzit en vol energie nieuwe projecten op blijft zetten, want er werden dit kwartaal 44 projecten ingediend. Ook was de aanvragenlijst rijk geschakeerd en dat blijkt uit de toekenningen.

Verzachten
Het Prins Bernhard Cultuurfonds is een belangrijke partner voor cultuur- en natuur initiatieven in Nederland. Vorig jaar kregen 3900 projecten door het hele land een bijdrage, waaronder die van zo’n 300 individuele cultuurmakers die in de problemen kwamen door de coronacrisis. Samen met de BankGiro Loterij, een groep private fondsen en het ministerie van OC&W sprong het Cultuurfonds met Kickstart Cultuurfonds extra in de bres voor theaters, musea, muziekpodia en producenten. Uit dat tijdelijke fonds werd voor ruim 650.000 euro bijgedragen aan Limburgse cultuurinstellingen. Met als doel om de gevolgen van de coronabeperkingen te verzachten en straks weer veilig, publiek te kunnen ontvangen.

Noodfonds
Per 1 maart 2021 is ook het Cultuur Innovatie Fonds Limburg van start gegaan. Dit noodfonds, dat is opgericht door Cultuur in Bedrijf Limburg, het Elisabeth Strouven Fonds en het Cultuurfonds Limburg, biedt steun aan makers die werkzaam zijn in de culturele en creatieve sector in Limburg. Professionele makers in de Limburgse cultuursector kunnen maximaal 5000 euro aanvragen voor de ontwikkeling en uitvoering van een (online) presentatie of product passend bij ‘het nieuwe nu’.

Reacties