Limburg is uitgenodigd voor een digitale Vrijheidsmaaltijd

Foto: Bevrijdingsfestival Limburg

LEUDAL – We delen de grond waarop onze levens tot bloei komen. De aarde waarin wij onze herinneringen opslaan en nieuwe dromen planten. Zo divers als de gewassen van het Limburgse land, zijn wij: de mensen die er een thuis vinden.

Niet in een hokje te plaatsen, niet in een hoekje te duwen. Hier zijn we vrij om onszelf te zijn. Maar voel je dat ook? Groots of juist heel klein: vrijheid kent 1001 betekenissen.

Delen
Onvrijheid misschien nog wel meer. De vrijheid missen om met vrienden en collega’s samen te zijn. Je eenzaam voelen omdat je buitengesloten wordt. Niet uit durven komen voor je geaardheid. Je niet vrij voelen om te leven in het land van je dromen. Deel je gedachten over vrijheid met de mensen om je heen. Voel je vrij om hen te leren kennen: die onbekenden, de anderen. Vrij om hun beperkingen, voorkeuren of geloof in een andere god dan de jouwe te begrijpen.

Divers
Alle Limburgers zijn uitgenodigd voor een (digitale) Vrijheidsmaaltijd op 5 mei. Samen praten we over wat vrijheid voor ons betekent. We eten en luisteren. En zo divers als de mensen die aanschuiven, is de maaltijd die we opdienen. Zelfgemaakt, gekocht of gekregen. Samengesteld met producten van eigen bodem, verrijkt met de smaken van de wereld. Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting, waarbij je samen met je gasten over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid spreekt; onderwerpen waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kunt geven.

Blik
Anticiperend op de coronamaatregelen wordt er dit jaar door Yvette van Boven een Vrijheidsmaaltijdsoep (in blik) gemaakt die we samen kunnen nuttigen. Het recept wordt voor iedereen beschikbaar gesteld. In samenwerking met Bevrijdingsfestival Limburg worden ruim 2600 blikken beschikbaar voor bijzondere Limburgers en het project Containers of love. Wil jij ook een Vrijheidsmaaltijdsoep ontvangen? Schrijf je in via deze link.

Vragen
Er is ook een drietal vragen opgesteld die je aan elkaar kunt stellen, waar je over na kunt denken of waar je over kunt discussiëren:

  1. Vrijheid en onvrijheid kennen vele betekenissen, groot en klein. Van eenzaamheid, homohaat en leven in oorlog tot simpelweg de vrijheid om met vrienden samen te zijn. Wat betekent vrijheid voor jou?
  2. Onze levens zijn gevuld met onbekenden. De man die je pakketjes bezorgt, de vrouw die elke ochtend langs je raam fietst. Wie wil jij leren kennen? Met wie wil jij over vrijheid spreken? En wat houdt je daarin tegen?
  3. Voor de meesten van ons is vrijheid zo vanzelfsprekend, dat we haar niet eens meer opmerken. Pas als zij dreigt te verdwijnen, zijn we dankbaar voor de vrijheid van alledag. Waar ben jij dankbaar voor? En wat zou er in jouw nabijheid moeten veranderen om nog meer vrijheid te ervaren?

Vier het verschil, deel de vrijheid. Aandacht doet groeien, dus zaai hoop en respect. Dan oogsten we, in ons Limburgse land, de vrijheid.

Reacties