Raad akkoord met vernieuwde renovatieplannen N280, maar zorgen bij D66

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – De gemeenteraad van Leudal is akkoord met een nieuwe overeenkomst met de provincie Limburg, over de renovatie van de N280.

In die overeenkomst staat onder meer dat als het project duurder uitvalt dan de geplande 99 miljoen euro, er bezuinigd kan worden door een aantal onderdelen te schrappen.

Fietstunnel
Alleen D66 stemde daar tegen. Het liefst had ook de rest van de raad de mogelijkheden van bezuinigingen en versoberingen uit het akkoord gehaald. Maar wethouder Stan Backus (Ronduit Open) beloofde zich er voor in te zetten dat niets geschrapt wordt. Vooral de fietstunnel tussen Baexem en Horn mag zeker niet doorgestreept worden als het aan hem ligt. De gemeente zelf draagt 4,7 miljoen in de kosten bij voor de renovatie bij.

Lobby
De fracties – op D66 na dus – namen genoegen met de belofte van Backus omdat ze niet nóg meer vertraging willen. Op zich begrijpelijk, want wie dit dossier volgt moet over een lange adem beschikken. Er wordt al sinds 2007 over gepraat, knopen dienen te worden doorgehakt. Maar raadslid Kierkels was er door de toezegging van de wethouder allesbehalve gerust op: ‘Door de wethouder is aangegeven dat versoberingen alleen plaatsvinden als er tekorten zijn. Maar laten we eerlijk zijn: we weten dat als een overheid een weg gaat aanleggen dat toch altijd twee keer zo lang duurt. En dan is de weg uiteindelijk toch ook twee keer zo duur. De laatste dagen is er bij de fracties volop gelobbyd om toch akkoord te gaan met het voorstel. Het CDA stelde zelfs een amendement voor waarin staat dat we in de toekomst met de provincie gaan overleggen welke versoberingen we als gemeenteraad Leudal accepteren.’ Maar à contrecoeur of niet: het akkoord is er.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen