Bijzondere planten krijgen de ruimte bij het Langven

Pilvaren
Pilvaren
Foto: Wikipedia - Christian Fischer (CC BY-SA 3.0)

HAELEN – In het Leudal, vlakbij Haelen, ligt het Langven. Op deze plek komen zeer bijzondere planten voor zoals eekhoorngras, pilvaren en de gevlekte orchis. Maar de ongebreidelde groei van berken heeft ervoor gezorgd dat deze soorten worden verdrongen.

Staatsbosbeheer gaat deze planten weer de ruimte geven door de berkenopslag te verwijderen.

Hersteld
Het Langven was oorspronkelijk één van de grootste vennen van het Leudal, maar is in het verleden drooggelegd voor de afvoer van veen en klei. Later is er ook landbouw op bedreven. Zo hebben er maïs en bloembollen op gestaan. Nu is het in beheer van Staatsbosbeheer, dat op diverse plaatsen het ven heeft hersteld. En met resultaat: vlinders profiteren rijkelijk van de bijzondere plantengroei.

Sterke berken
De berken staan die groei dus in de weg, reden waarom Staatsbosbeheer ze gaat verwijderen. Het gaat om ongeveer zeven hectare. De berken zijn inmiddels zo groot dat ze niet uit de bodem getrokken kunnen worden zonder de bodemstructuur te beschadigen. Daarom is kappen noodzakelijk, maar berken zijn sterke, vitale bomen. Als ze gekapt worden terwijl de sapstroom nog in rust is, dan schieten ze makkelijk weer uit en heeft de kap geen zin. Half maart is de sapstroom goed op gang en daarmee de beste tijd om berken te verwijderen.

Broedseizoen
Half maart is ook de start van het broedseizoen. Volgens de wet mag er in die tijd in de natuur gewerkt worden, zolang broedende dieren niet verstoord worden. Ondanks die mogelijkheid doet Staatsbosbeheer dit nooit, maar vanwege deze unieke situatie maken zij een uitzondering. Om verstoring te voorkomen starten ze zo vroeg mogelijk in maart, want dan zijn de trekvogels uit Afrika nog niet in het Langven gearriveerd. Bovendien controleert Staatsbosbeheer vooraf grondig of er nesten zijn in het gebied en of vogels territoriaal gedrag vertonen. Is dit het geval, dan worden er op die plek geen berken verwijderd. De maatregelen bij het Langven maken deel uit van de natuurherstelmaatregelen van de overheid. Het project wordt dan ook door het Rijk gefinancierd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen