Hendriks Graszoden uit Heythuysen trekt zich terug als partner van WK voetbal in Qatar

Foto: Pixabay - Pexels (CC0-Public Domain)

HEYTHUYSEN – Hendriks Graszoden uit Heythuysen levert geen graszoden voor het WK voetbal in Qatar in 2022, onder meer vanwege de mensenrechtenschendingen in het land aan de Perzische Golf.

Hendriks was jarenlang leverancier van graszoden op eindtoernooien,  zoals het WK 2006 in Duitsland, het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk en het EK 2016 in in Frankrijk.

Geschokt
De Britse krant The Guardian onthulde recent dat er 6500 arbeiders overleden zijn in Qatar tijdens de bouw van de voetbalstadions. Zij werken er in mensonterende omstandigheden. Gerdien Vloet van het bedrijf uit Heythuysen vertelde tegen L1 dat Hendriks Graszoden wel is uitgenodigd. Maar eenmaal ter plaatse was men geschokt: ‘We zagen hoe de bouw van de stadions daar geschiedde. Lang niet alle arbeiders droegen beschermende kleding. Die houding vanuit de organisatie stond ons niet aan. Je ziet het verschil tussen de inwoners van Qatar en het werkvolk. De locals dragen lange witte gewaden terwijl de arbeiders er een stuk minder deftig bij lopen’. De berichten van The Guardian bevestigden bange vermoedens. ‘We wisten ondertussen dat er doden vielen bij de werkzaamheden, maar dat het er zo’n 6500 waren, wisten we niet. Daar schrok ik enorm van.’

Kwaliteit
Toch gaat het niet alleen om de mensenrechten. ‘In eerste instantie zouden onze graszoden per vliegtuig daarheen moeten worden getransporteerd. Dat had al niet onze voorkeur vanwege de hoge kosten. Het alternatief was om daar gras te gaan kweken met behulp van plaatselijke ondernemers. We merkten echter al snel dat zij lang niet dezelfde kwaliteitsnormen hanteerden als wij.’ Maar Vloet herhaalde tegen de Limburgse omroep dat ze het onbegrijpelijk vindt dat de wereldvoetbalbond FIFA niet ingrijpt in de omstandigheden van de werknemers. Hendriks Graszoden zou het eerste Nederlandse bedrijf zijn dat zich om morele redenen terugtrekt als partner van het WK voetbal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen