Gemeente wil gedupeerden toeslagenaffaire gaan benaderen

Foto: Facebook Renske Leijten

LEUDAL – Het college van B&W wil gedupeerden van de toeslagenaffaire benaderen om hulp aan te bieden. Het college heeft toestemming gekregen van de Belastingdienst om gegevens van gedupeerden te ontvangen.

De afgelopen maanden is er in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gewerkt aan een zorgvuldige gegevensuitwisseling met de Belastingdienst/Toeslagen. Daardoor is er nu een beeld van gedupeerde ouders die mogelijk hulp nodig hebben.

Psychische problemen
Het kabinet is afgetreden door deze toeslagenaffaire, waarbij duizenden gezinnen onterecht werden beschuldigd van fraude. Pas nadat steeds meer informatie boven tafel kwam, zat er niets anders meer op voor het kabinet dan op te stappen. In Leudal hebben zich momenteel tien gezinnen gemeld, die getroffen zijn door de affaire. De Belastingdienst/Toeslagen compenseert gedupeerden hier nu financieel voor. Voor mensen die in de problemen zijn geraakt, is dat echter niet altijd voldoende. Naast het financiële aspect, kunnen er ook psychische problemen, relatieproblematiek of problemen met de zorg en de opvoeding van kinderen zijn ontstaan. De gemeente Leudal wil zich samen met samenwerkingspartners inzetten om alle gedupeerden te helpen, door hen actief te benaderen en hen te wijzen op mogelijkheden voor ondersteuning en voorzieningen waar een beroep op gedaan kan worden.

Waardevol
Wethouder Janssen (Ronduit Open): ‘Ik vind dat we als gemeente de taak en verantwoordelijkheid hebben om gedupeerden hulp aan te bieden. Het Rijk en de Belastingdienst hebben voor deze ouders voor veel problemen gezorgd, en ik vind dat wij met hen in gesprek moeten om te kijken wat wij kunnen betekenen. Het kan voor betrokkenen waardevol zijn als er aandacht is voor hun situatie en een luisterend oor voor hun problemen.’ Voor meer informatie over de toeslagaffaire of om hulp te zoeken kunnen inwoners zelf contact opnemen met de gemeente via het algemene nummer: 0475-85.90.00.

Reacties