D66 wil zwembaden open houden

Fractie D66
Fractie D66
Foto: D66 Leudal

LEUDAL – Het college van B&W heeft volgens D66 nog steeds niet aangegeven of zij de contracten met Laco over twee binnenzwembaden wil voortzetten. In het coalitieakkoord is opgenomen dat in 2018 gesprekken gevoerd zouden worden over de toekomst van het zwembad in Haelen en het sportcentrum in Heythuysen.

Aanleiding hiervoor was dat het contract met Laco afloopt.

Veiligheid
Omdat de raadsfractie van D66 Leudal veel waarde hecht aan het behoud van deze binnenzwembaden, overweegt de partij om in de raadsvergadering van 16 maart via een motie aan de andere partijen steun te vragen hiervoor. Omdat de gemeente Leudal grote tekorten heeft, zal er op een aantal zaken bezuinigd moeten worden. Maar het belang van zwemmen en daarmee de zwembaden, is volgens de democraten te groot om de binnenbaden op te offeren. Zwemmen is niet alleen belangrijk voor gezondheid, maar ook voor de veiligheid betoogt de partij. Er verdrinken er in Nederland ongeveer 100 mensen per jaar, waarvan ongeveer 20 kinderen. Daarom moet in
Nederland ieder kind in de gelegenheid zijn, in een zwembad zo dicht mogelijk bij huis, zwemdiploma’s te halen. Verder vindt D66 dat naast de twee genoemde zwembaden ook het openluchtzwembad in Neer, dat gerund wordt door vrijwilligers, moet blijven bestaan.

Reactie
Wethouder Stan Backus (Ronduit Open) gaf in een reactie aan namens college wel degelijk te hebben aangegeven de twee binnenzwembaden van Laco open te willen houden. ‘In Haelen loopt het contract sowieso nog tot 2027 en in Heythuysen willen we ook verlengen tot dat jaar’, aldus Backus.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen