Snurker word wakker: ervaringsverhaal van vallen en opstaan

Foto: John Hölsgens

SITTARD – Het pas verschenen boek ‘Snurker word wakker’ van Ineke Custers is een ‘feest’ der herkenning. Als ervaringsdeskundige schreef zij dit heel open boek over de gevaren van apneu.

De afgelopen periode is de oproep ‘wakker te worden’ eigenlijk net iets te vaak gehoord. Veelal kwam de boodschap van lieden die zelf slaafs achter mensen aanhollen die – niet gehinderd door enige kennis van zaken – hun visie op corona de wereld in slingeren. De oproep van Ineke Custers om te ontwaken is echter van een heel andere orde. Als ervaringsdeskundige weet de auteur uit Sittard om te beginnen juist heel goed waarover ze schrijft.

Lethargie
Haar boek ‘Snurker word wakker’ gaat, zoals de ondertitel al aangeeft, over de redenen waarom snurken gevaarlijker kan zijn dan veel mensen denken. Apneu, waarvan snurken en ademstops symptomen zijn, kan diabetes als gevolg (en oorzaak) hebben. Ook schildklierproblemen, hoge bloeddruk, hersenbloedingen of infarcten, hartproblemen, verminderd libido, glaucoom, stemmingswisselingen en concentratieproblemen worden met apneu in verband gebracht. Maar dat wil niet zeggen dat het boek alleen interessant is voor mensen die pas net weten dat ze apneu hebben. Want ook de schrijfster zelf schrikt pas op ongeveer een derde van het boek op uit een soort lethargie, als een medisch assistent tijdens een onderzoek vraagt of ze al lid is van de ApneuVereniging:

‘‘ApneuVereniging?’ ‘Ja, dat is een patiëntenvereniging en daar kun je veel informatie krijgen over apneu, de gevolgen en de mogelijke behandeling ervan.’ Het voelt ineens alsof er iemand met een voorhamer op mijn kop geramd heeft… Apneu, patiëntenvereniging, behandeling: APNEU IS EEN ZIEKTE! Tamelijk overstuur loop ik het ziekenhuis uit.’

Troost
Het boek is ook een ‘feest’ van herkenning voor mensen met apneu en kan daarmee troost bieden. Custers schrijft namelijk heel open over haar ervaringen. Ze schaamt zich niet voor haar gevoelens en gedachten en dat kan van belang zijn om zaken bespreekbaar te maken.
Voor mensen die apneu hebben, voor mensen die nog niet weten dat ze apneu hebben en uiteraard voor partners, familie of andere huisgenoten. De schrijfster doet dat trouwens in heel begrijpelijke taal, het boek leest vlot weg. Wat daarbij helpt, is de ruimte die ze ook aan anderen laat. Zo komen onder meer haar huisarts, een kno-arts, longarts en een medepatiënt uitgebreid aan het woord. Dat zorgt voor een afwisselend geheel.

Her- en erkenning
Custers vertelt haar complete ervaringsverhaal, van vallen en opstaan. Want vanzelf gaat de behandeling nooit. Een hart onder de riem van andere mensen met apneu was daarom een belangrijke reden voor haar om dit boek te schrijven. Maar het belangrijkste blijft toch een snellere her- en erkenning van de aandoening.

‘Snurker word wakker. Waarom snurken gevaarlijker kan zijn dan je denkt.’
Ineke Custers, 128 pag., uitgeverij Dialoog, 15 euro.

Deze boekbespreking verscheen in iets andere vorm in ApneuMagazine (december 2020), van de Apneuvereniging

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen