Rondom het Leudal: van spoorwegovergang tot patrijzen

Foto: Studiegroep Leudal

LEUDAL – In de wintereditie van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal -uitgegeven door de Studiegroep Leudal- beschrijft Jo Wijnen de vroegere gang van zaken bij het bewaken van een spoorwegovergang.

Hij neemt daarbij in het bijzonder de overweg aan de Roermondseweg en Napoleonsweg in Haelen onder de loep.

Theelen
Verder in dit nummer: Carmen Nazarski die jeugdherinneringen ophaalt aan Frans Theelen in Roggel, het modecentrum dat onlangs na 143 jaar de deuren moest sluiten.
Frits van Horne gaat op zoek naar de roots van zuster Eucharis, ofwel ‘de zöster van de Haelese bewaarsjoeël’ , die van 1936 tot 2001 werkzaam was. Hoe kwam een Duitse zuster bij een Engelse orde in het Nederlandse Haelen terecht?

Patrijs
Gerard Ermst en Math Beurskens maakten een uitgebreide studie van de patrijs in het Buggenumse veld én de maatregelen die zijn genomen om de patrijs weer terug te krijgen. Achterliggende gedachte is dat als het goed gaat met de patrijs, het ook goed gaat met het boerenlandschap. Anneke Driessen duikt in een tweetal zeer interessante kasboeken van een van haar voorvaderen, molenaar Johannes Braekers, die van 1856 tot 1868 op de Sint Elisabethsmolen in Nunhem verbleef. Thijs Zeelen vertelt over de warme herfst van 2020. Op 2 november was het nog 20 graden. In de weerhistorie bespreekt hij de winter van 1925/1926, toen begin januari 1926 de legendarische overstroming van de Maas plaats vond.

Abonnee
Heb je belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied, dan kun je voor slechts 17 euro abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvang je dan bovendien alle nummers die in 2020 zijn verschenen gratis. Opgeven als abonnee kan per e-mail via [email protected] of telefonisch via 06-53.53.08.71 of 0475-593767.

Reacties