Neers handgranaatincident in de uitzending van Opsporing Verzocht

Foto: John Hölsgens

NEER – In Opsporing Verzocht vraagt de politie Limburg dinsdagavond aandacht voor het onderzoek naar de handgranaat, die een misdaadjournalist van Dagblad De Limburger onlangs voor zijn voordeur in Neer vond.

In de uitzending roept de politie getuigen op zich te melden. De oproep geldt ook voor mensen die mogelijk meer informatie hebben, zo kondigde de politie maandag aan.

Geschokt
Misdaadverslaggever Jos Emonts trof zondagochtend 27 december de handgranaat aan voor zijn deur van zijn woning. Omwonenden moesten tijdelijk hun huis verlaten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief opgehaald. Hoofdredacteur Bjorn Oostra van De Limburger noemde de vondst van het explosief ‘een aanval op de onafhankelijke journalistiek.’ Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) reageerde geschokt. ‘Dit incident komt helaas in een lange rij van geweld en intimidatie tegen journalisten’, zei Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. Bij de woning van de journalist is camerabewaking geplaatst (foto).

Opsporing Verzocht duurt met ingang van dinsdag nog maar een half uur in plaats van de gebruikelijke vijftig minuten. De afleveringen van dertig minuten worden uitgezonden op NPO 1, vanaf 21.30 uur.

Reacties