Burgemeester Schmalschläger laat camera’s plaatsen na handgranaatincident

Foto: Pixabay - PhotoMIX-Company (CC0-Public Domain)

NEER – Naar aanleiding van de handgranaat die zondag voor de voordeur van een misdaadverslaggever van dagblad De Limburger is gevonden, heeft burgemeester Schmalschläger besloten om op de openbare weg camera’s te laten plaatsen.

Inmiddels is de handgranaat door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) meegenomen om onschadelijk te maken.

Getuigen
Het politieonderzoek loopt nog. Getuigen worden opgeroepen zich te melden via 0900-044 of anoniem: 0800-7000. ‘We voelen dit als journalistieke organisatie als een aanval’, zei hoofdredacteur Bjorn Oostra van Dagblad De Limburger. ‘Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Het is de eerste keer dat we op deze manier bedreigd worden. Dit komt echt aan.’ Volgens de hoofdredacteur is het nu vooral van belang dat de journalist en zijn gezin op een veilige plek worden ondergebracht.

NVJ
Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten is geschrokken. ‘Dit incident komt helaas in een lange rij van geweld en intimidatie tegen journalisten’, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. Bruning noemt de impact groot. ‘Dit had heel veel slechter kunnen aflopen.’

Persveilig
De NVJ-secretaris benadrukt dat met dit incident opnieuw het belang van het project Persveilig is aangetoond. Doel hiervan is het versterken van de positie van journalisten tegen agressie en geweld. Dat gebeurt onder meer door het geven van hoge prioriteit door het Openbaar Ministerie en politie aan opsporing en vervolging in gevallen van agressie en geweld tegen journalisten.

Reacties