Overleg over basisscholen in kleine kernen gaat in januari verder

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Er is overleg gestart tussen het college van B&W en SPOLT, over de voorgenomen sluiting van de basisscholen in Heibloem, Buggenum en Kelpen-Oler.

Dat overleg zal in januari worden voortgezet. Het is reden voor coalitiepartij Ronduit Open om een spoedeisende motie over dit onderwerp in te trekken.

Niet realistisch
Daarmee is de kous voor de partij echter nog niet af. ‘Allereerst is sluiting van een basisschool binnen acht maanden niet realistisch, gelet op de ingrijpende gevolgen voor betrokkenen’ geeft raadslid Matieu Wagemans aan. ‘Dat geldt extra, nu als gevolg van het coronavirus overleg met en tussen alle betrokkenen op korte termijn niet mogelijk is. Bovendien blijkt uit het gespreksverslag dat de stelling wordt ingenomen dat kleine scholen tot een lagere kwaliteit van het onderwijs leiden. Uit onderzoeken blijkt echter dat die conclusie op zijn minst eenzijdig is. Er zijn ook onderbouwde beschouwingen waaruit blijkt dat de kwaliteit van het onderwijs niet evenredig is met de omvang van een school.’

Schaalverkleining
Ronduit Open vraagt de gemeente om met SPOLT het initiatief te nemen om op zo kort mogelijke termijn één of meer bijeenkomsten te organiseren waarbij externe kennis en ervaringen worden gepresenteerd: van nieuwe leer- en onderwijsvormen op kleine schaal in kleine kernen, alsmede vormen van beheer van kleinschalig onderwijs. ‘Dat kan aanleiding zijn tot innovaties rond schaalverkleining en doorbreking van het automatisme in het onderwijs, dat grootschaligheid voor alles de oplossing zou zijn. Vernieuwend onderwijsbeleid moet meer zijn dan het tellen van het aantal kinderen. Er is verbreding van de context nodig waardoor de rol en betekenis van basisonderwijs in kleine kernen volledig kan worden belicht’, aldus Wagemans.

Leefbaarheid
Gelet op de financiële situatie van SPOLT en een positieve instelling vanuit de gemeente lijkt het geen probleem een of meer van dergelijke bijeenkomsten te financieren vindt Wagemans. ‘Voor bestuur, leerkrachten, ouders, dorpsraden en raads- en commissieleden kunnen dergelijke bijeenkomsten uiterst nuttig zijn. Daarbij kunnen ook de functies van een basisschool op maatschappelijk gebied aan de orde komen, in relatie met onder meer de leefbaarheid in kleine kernen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen