Zware lockdown vanaf 15 december; een sobere feestmaand

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – De gemeente Leudal heeft de jaarlijkse openbare nieuwjaarsreceptie, met traditionele kampioenenhuldiging, geannuleerd in verband met het coronavirus.

Voorgaande jaren is de feestelijke traditie ontstaan van een bijeenkomst in de Bombardon in Heythuysen, op de eerste maandag van het nieuwe jaar.

Lockdown
Onder meer de burgemeester hield dan een korte toespraak en ‘kampioenen’ uit Leudal werden in het zonnetje gezet. Wegens de geldende coronarestricties ziet het gemeentebestuur zich echter genoodzaakt om de receptie af te gelasten. Maandagavond sprak premier Rutte het volk toe. Er werden zware extra maatregelen getroffen. Vanaf dinsdag gaat alles wat niet essentieel is op slot. De zware lockdown gaat minstens tot 19 januari duren.

Contactberoepen
Supermarkten, slagers, bakkers, drogisterijen, tankstations en opticiens blijven open, net als weekmarkten. Doorstroomlocaties worden gesloten. Denk aan pretparken, casino’s, bioscopen, theaters en andere culturele instellingen. Bibliotheken blijven open voor het ophalen en inleveren van boeken. Buurthuizen blijven open voor kwetsbare personen. Mensen met een contactberoep, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, kunnen voorlopig niet werken. Mensen met een zorgberoep, zoals tandartsen en fysiotherapeuten, zijn hiervan uitgezonderd.

Sport
Sauna’s, sportscholen en zwembaden gaan dicht. Buiten sporten mag nog wel, maar maximaal met twee personen op 1,5 meter afstand. Teamtrainingen en competitiewedstrijden kunnen niet meer. Buitensportlocaties blijven ook open voor mensen jonger dan achttien jaar. Zij hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.

School
Basisscholen en middelbare scholen gaan woensdag dicht en moeten dan zoveel mogelijk online onderwijs aanbieden. Ouders met vitale beroepen kunnen hun kinderen wel laten opvangen. Het gaat om ouders die bijvoorbeeld in de zorg of bij de politie werken. Kinderen in het examenjaar mogen wel naar school. De kinderopvang moet dicht, maar mag kinderen van ouders met essentiële beroepen en kwetsbare kinderen blijven opvangen. Ook het hoger onderwijs gaat dicht en gaat over op online onderwijs. Het praktijkonderwijs blijft open.

Thuis
Thuis mag je nog maximaal twee gasten ontvangen, behalve tijdens de kerstdagen op 24, 25 en 26 december. Dan zijn drie gasten toegestaan. Buiten mag je met maximaal twee mensen op straat lopen, maar je moet wel 1,5 meter afstand van elkaar houden. Voor huishoudens geldt een uitzondering. Hotels blijven open, maar mogen hun gasten geen eten meer serveren. Ook roomservice op de kamers is niet meer toegestaan. De overige horeca, waaronder cafés en restaurants, blijven dicht. Je mag nog wel eten en drinken afhalen bij horeca.

Reizen
De topsportcompetities, waaronder de Eredivisie in het voetbal, mogen doorgaan, maar wel zonder publiek. Dat was ook al het geval. Gebedshuizen zoals kerken en moskeeën blijven open. En tot slot reizen: het openbaar vervoer blijft wel rijden, maar is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Voor buitenlandse reizen geldt het dringende advies om die niet te boeken tot half maart, alleen als ze strikt noodzakelijk zijn.

Ondanks alles wil de gemeente Leudal toch iets leuks doen in de eerste week van januari. Wat dat dan moet zijn wordt nog even in het midden gelaten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen