‘Onbevoegde medewerkers nemen besluiten die gemeente tonnen kosten’

Foto: John Hölsgens

LEUDAL  – Er is onderzoek gedaan naar de wijze waarop door de gemeente Leudal overeenkomsten zijn gesloten met  – en opdrachten zijn verleend omtrent inhuur van –  bureaus en personen. Raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open) is enorm geschrokken van de manier waarop daarbij in grove strijd met het aanbestedingsbeleid is gehandeld.

Ook het hoge aantal zaken waarbij het mis ging noemt Wagemans ronduit schokkend.

Madatering
‘Er zijn opdrachten verleend door medewerkers die daartoe helemaal niet bevoegd waren. Die opdrachten hadden soms betrekking op meerdere jaren. Dat proces kon jarenlang doorgaan en niemand greep in. Het gaat ook om zeer grote bedragen, in totaal om vele honderdduizenden euro’s. Het college was er niet van op de hoogte en dat gold ook vaak voor leidinggevenden. Het toont aan waar ik al dertien jaar op heb gewezen: een veel te ver doorgevoerde mandatering zonder dat het college werd geïnformeerd’ aldus Wagemans.

Schaamte
Medewerkers konden hun gang gaan en op eigen houtje verplichtingen aangaan. Wagemans: ‘In de raad maken we ons soms druk over bedragen van enkele duizenden euro’s. Hier is het geld met tonnen de deur uitgegaan. Het is het beeld van een organisatie die totaal in wanorde is en waarin ieder zijn eigen koninkrijk heeft. Ik schaam mij plaatsvervangend dat ik raadslid ben en dus formeel verantwoordelijkheid draag voor deze volstrekt laakbare praktijken in onze gemeente.’
Vooral bij de Afdeling Ruimte en de Afdeling Samenleving zou het zijn misgegaan. ‘Wanneer nu niet wordt opgetreden vanuit het college blijft Leudal totaal onbestuurbaar’ besluit het raadslid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen