Ontknoping in de zaak Nicky Verstappen: drie rechters komen tot een conclusie

Foto: Pixabay - CC0 (Public Domain)

MAASTRICHT – Vandaag hoort Jos Brech of hij schuldig is of niet. Lang leek de zaak rondom Nicky Verstappen uit Heibloem onopgelost te blijven, tot de naam van Brech twee jaar geleden naar voren kwam uit een DNA-onderzoek.

Zijn DNA was aangetroffen op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky. Na een klopjacht werd hij aangehouden in Spanje.

Eis
Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat Brech de Limburgse jongen seksueel heeft misbruikt en daarna om het leven heeft gebracht. Tegen de verdachte is een celstraf van 15 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. Als er geen tbs wordt opgelegd, wil het OM dat Brech voor 18 jaar de cel in gaat.

Drie rechters
Er zijn meerdere rechters nodig zijn om tot een beslissing te komen. Drie rechters moeten tot een gezamenlijke conclusie komen. ‘De eerste vraag is altijd: kan, op basis van het dossier en de zitting, bewezen worden dat iemand een feit begaan heeft?’, zei Jan Moors, rechter en bestuurder bij de rechtbank Noord-Holland, in een uitleg van het proces tegen RTL Nieuws. De 58-jarige Brecht heeft altijd ontkend dat hij verantwoordelijk is voor de dood van Nicky. Bij de inhoudelijke behandeling van de zaak erkende hij dat hij het lichaam van de 11-jarige had gevonden, maar dat Nickt op dat moment al overleden was. Volgens Brecht stapte hij na de vondst niet naar de politie omdat hij een zedenverleden heeft.

Verdediging
Advocaat Roethof van Brech vindt dat hij vrijgesproken moet worden. Rechtstreeks bewijs is er niet, behalve het DNA van Brech op de kleding van Nicky. Volgens het OM ‘kan het niet anders’ dat B. schuldig is. Ook de familie van Nicky is overtuigd van de schuld van de verdachte. Een livestream van de uitspraak was vrijdag te volgen via deze site.

Reacties