Jos Brech veroordeeld tot twaalf en een half jaar gevangenisstraf

Foto: ANP

MAASTRICHT – De rechtbank in Maastricht heeft Jos Brech veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf en een half jaar, wegens vrijheidsberoving en seksueel misbruik van Nicky Verstappen, met de dood tot gevolg. Dat het doden van Nicky opzettelijk gebeurde, is onvoldoende bewezen vonden de rechters.

Na vijf weken beraad en meer dan 22 jaar na de dood van Nicky Verstappen kwam de rechtbank vrijdag met het vonnis. Tegen de 58-jarige Simpelveldenaar was vorige maand 15 jaar cel plus TBS geëist.

Tbs
De rechter legt de tbs-maatregel niet op. Er is onvoldoende aangetoond dat er een grote kans is op herhaling. Er is volgens de rechtbank wel voldoende bewijs voor seksueel misbruik, gezien de rapporten van twee pathologen die het lichaam van Nicky onderzochten en de omstandigheden waarin de jongen is aangetroffen. Hij lag in een onnatuurlijke houding, op een verdekte plek, met zijn pyjama en onderbroek achterstevoren en binnenstebuiten. Daarnaast wijzen dna-sporen op ‘langdurig en intensief contact’ tussen Nicky en de donor van een specifiek dna-profiel, dat van Brech. ‘Dat duidt op gerichte handelingen met seksueel motief’, aldus de rechters.

Geen doodslag
Voor de rechtbank is er geen enkele aanwijzing dat Nicky de seksuele handelingen vrijwillig heeft ondergaan. Dat betekent dat hij, in ieder geval tijdens het seksueel misbruik, tegen zijn zin van zijn vrijheid is beroofd. Daarmee is ook ontvoering bewezen. De rechters zien ook geen andere mogelijkheid dan een onnatuurlijke dood, wat betekent dat iemand de jongen van het leven heeft beroofd. ‘U kan Nicky hebben willen doden, maar het kan ook het onbedoelde gevolg zijn geweest van het onder controle krijgen van Nicky’ zei de rechter tegen Brech. ‘Het levert dus te weinig bewijs op voor opzet tot de dood.’ Brech wordt daarmee vrijgesproken voor gekwalificeerde doodslag, maar wel veroordeeld voor het plegen van misbruik en het ontvoeren van Nicky met de dood tot gevolg.

Beroep
Tijdens het onderzoek in de zaak Verstappen vond de politie ook duizenden kinderpornografische foto’s en video’s op harde schijven van Brech. Ook daarvoor wordt hij veroordeeld. Met de uitspraak vkomt er nog geen einde aan de zaak tegen Brech. Zijn advocaat, Gerald Roethof, heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan. Dat lag ook in de lijn der verwachting, aangezien hij voor vrijspraak had gepleit. Het Hof in Den Bosch zal zich daarom op een later moment over de zaak buigen.

Reacties