Nieuw inzamelingsysteem om scheiding van afval te stimuleren

Foto: Pixabay - Hans (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Vanaf 2022 gaan huishoudens in Leudal betalen per keer dat ze de afvalcontainer aan de straat zetten. Bovendien wordt het restafval nog maar één keer per vier weken opgehaald.

Het college van B&W hoopt zo de hoeveelheid restafval flink omlaag te brengen. Van jaarlijks 129 kilo per inwoner nu, naar 81 kilo in het jaar 2025. De invoering van het betalen per lediging moet ervoor zorgen dat inwoners afval beter gaan scheiden, zo meldt Dagblad De Limburger vandaag.

PDM
De hoogte van het te betalen bedrag wordt afhankelijk van de grootte van de container. Omdat RD Maasland nog maar eens in de vier weken het restafval komt ophalen, kunnen inwoners vóór de invoering van de nieuwe werkwijze gratis switchen van container. Het ophalen van GFT-afval blijft tweewekelijks gebeuren. De afvalzakken met plastic, metalen verpakkingen en drankpakken (PMD) worden straks ook eenmaal per twee weken aan huis opgehaald. Op dit moment moeten de mensen dit afval nog zelf naar een container brengen.

Kosten
Als inwoners dit wensen, kunnen ze ook een container voor oud papier krijgen. Het papier wordt maandelijks opgehaald door verenigingen. In dorpen waar dit nog niet het geval is gaat de gemeente met verenigingen in gesprek om hierover afspraken te maken. Onder aan de streep gaan huishoudens de komende vijf jaar 1,60 euro per jaar meer betalen, denkt de gemeente. Na deze vijf jaar zijn huishoudens 1,80 euro goedkoper uit dan nu. Ook Maasgouw en Roerdalen maken gebruik van de diensten van RD Maasland. Het college van Roerdalen gaat de lijn van Leudal volgen, Maasgouw onderzoekt de mogelijkheden nog.

Reacties