Rens Raemakers teleurgesteld met plek 24 op lijst D66

Foto: Jort Raemakers

DEN HAAG/NEER –  Tweede Kamerlid Rens Raemakers (29) uit Neer staat op de 24e plek van de kieslijst van D66. Dat is een teleurstelling voor hem.

Eerder had hij aangegeven te mikken op een plek bij de eerste 15, voor de komende verkiezingen in maart. Maar Raemakers legt zich niet neer bij het lijstadvies van de commissie en gaat intern campagne voeren om hoger op de lijst te komen.

Jongste Kamerlid
Vier jaar geleden werd de toen 25-jarige Rens Raemakers, als raadslid voor D66 in Leudal, door Alexander Pechtold gevraagd zich kandidaat voor de Kamer te stellen. Hij kwam uiteindelijk op plek 17 van de lijst en haalde 7500 stemmen binnen. Raemakers maakte in 2017 zijn intrede in de Kamer als het jongste Kamerlid van dat moment. Dat bleef hij, enkele maanden uitgezonderd, de hele zittingsperiode. Hij heeft nu medische zorg, geneesmiddelen en jeugdzorg in de portefeuille. Eerder voerde hij ook het woord over armoede en schulden, de participatiewet (bijstand) en kinderopvang.

‘Nog progressiever’
Binnenkort presenteert het Kamerlid zijn nieuwe ideeën om ‘D66 nog progressiever te maken’. Ook komt hij met een nieuw jeugdzorgplan, mede door jongeren vormgegeven. Daarmee hoopt hij alsnog een plek in de top 20 te bemachtigen.
De D66 leden stemmen binnenkort over die lijst. Als die lijst definitief is vastgesteld, begint het echte werk pas. Raemakers mikt op een grote voorkeurscampagne in Limburg en zal alles op alles zetten om de (hoge) voorkeursdrempel van 15.000 tot 18.000 stemmen te halen.

Reëel
Raemakers: ‘Ik ben reëel: ik heb de beste kans, de kandidatencommissie, gemist. Maar ik heb dus nog twee strohalmen over. Dat zijn de D66-leden en de kiezers. Zij kunnen mij helpen alsnog het sociale gezicht in Den Haag te blijven. De kiezers bepalen, zo hoort dat in een democratie.’ D66 heeft op dit moment 19 zetels in de Kamer en in de peilingen schommelt de partij tussen de 11 en de 15 zetels.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen