Huisartsen waarschuwen: alarmerende ‘covidexplosie’ in Neer

Foto: John Hölsgens

NEER – De huisartsenpraktijk in Neer waarschuwt in een brief voor wat zij een ‘covidexplosie’ noemt. De eerste week van november liet een enorme toename van infecties in het dorp zien, terwijl de landelijke cijfers juist een dalende trend vertonen.

De huisartsen constateren binnen de gemeente ruim vijf keer meer infecties dan in de weken daarvoor. Het is onduidelijk welk aantal precies bedoeld wordt met ‘vijf keer zoveel besmettingen’ waarover gesproken wordt. In de hele gemeente Leudal werden de afgelopen week zo’n vijftien nieuwe besmettingen per dag vastgesteld.

Risico’s
De artsen noemen de situatie daarmee ronduit alarmerend. ‘We hebben deze boodschap niet eerder zo stellig willen overbrengen dan nu’ schrijven zij, omdat ze zich verantwoordelijk voelen voor ieders gezondheid. Volgens de artsen zijn er te veel mensen die nog wachten op de uitslag van een coronatest, maar dan toch allerlei dingen ondernemen en vervolgens positief blijken te zijn. ‘Dit kan écht niet’ laten de doktoren weten: mensen vormen op die manier een ernstig gezondheidsrisico voor anderen.

Kletsen
Ook lijkt nog steeds niet iedereen zich bewust op welke manieren men het virus kan oplopen. De artsen hameren dan ook nog maar eens op de basisregels.

Brief van de huisartsen (klik om te vergroten)

Bovendien heeft het geen zin om een mondmasker te dragen, wanneer dat voor de winkel weer wordt afgedaan om binnen anderhalve meter te gaan staan kletsen met iemand die je al een tijd niet gezien hebt, zo leggen ze uit. Tot slot roepen zij op om bij twijfel over de eigen gezondheid altijd te bellen met de huisarts of GGD.

Reactie
Burgemeester Schmalschläger reageerde maandag op het bericht. Ze gaf aan het bericht uit Neer te bespreken met de Veiligheidsregio Limburg Noord om meer duidelijkheid te verkrijgen. ‘We lopen als Leudal qua besmettingen niet uit de pas ten opzichte van de rest van Limburg. We houden dat nauwlettend in de gaten’ voegde ze daaraan toe. Feit is wel dat er nog maar twee Veiligheidsregio’s zijn waar het aantal besmettingen de afgelopen week hoger lag dan de week daarvoor. Dat waren de regio’s Zeeland en Limburg-Noord, waar Leudal toe behoort.

Reacties