Onderzoek naar effecten toestroom arbeidsmigranten op zorg, detailhandel en openbare orde

Foto: Pixabay - Jai79 (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De gemeente Leudal gaat onderzoek doen naar de effecten van het groeiende aantal arbeidsmigranten. Aanleiding is de grote toestroom die verwacht wordt in 2025 wanneer 4200 werkplekken ingevuld moeten worden, zij het niet allemaal door arbeidsmigranten.

Het gaat dan om zo’n 12 procent van de gehele Leudalse bevolking, had raadslid Ad Thomassen (VVD) uitgerekend. Zijn fractie diende de motie in die tot de opdracht voor het onderzoek leidde.

Zorg
‘De arbeidsmigranten vormen straks een aanzienlijk deel van onze bevolking’ zegt Thomassen vandaag tegen Dagblad De Limburger. ‘Het is daarom belangrijk om naar de effecten op de dorpen te kijken. Nu is voornamelijk naar de huisvesting gekeken.’ De VVD’er verwees daarbij naar de noodkreet van huisartsen in Maasbree, die vrezen dat de zorg in het geding komt door de toestroom van arbeidsmigranten. ‘Zoiets moeten we zien te voorkomen’, aldus Thomassen.

Ad Thomassen (VVD)

Zijn voorstel om in het komende half jaar de mogelijke risico’s en kansen in beeld te brengen, werd gesteund door de hele raad. Naast het punt van de zorg moet onder meer moet duidelijk worden wat de effecten zijn op bijvoorbeeld de openbare orde en de detailhandel.

Blijven
In de analyse wordt onderscheid gemaakt tussen seizoenarbeiders en degenen die hier willen blijven. Die groepen hebben heel andere behoeften, schetst wethouder Arno Walraven (Samen Verder) in de krant. ‘De mensen die hier komen wonen, willen vaak graag participeren in de onze dorpen. En daar kan bijvoorbeeld het verenigingsleven van profiteren. Maar seizoenarbeiders willen liever zo goedkoop mogelijk verblijven en zijn minder actief.’ Het is nog onduidelijk op welke manier de resultaten verwerkt gaan worden. ‘Ik hoop alleen dat het niet voor vertraging van het huisvestingsbeleid zorgt, omdat daar nu vraag is naar duidelijkheid.’ zegt de wethouder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen