Veiligheidsregio Limburg-Noord: geen sinterklaasspeurtochten en walkthroughs

Foto: Pixabay- lafynfyx (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Nadat de traditionele sinterklaasintochten eerder al verboden werden, gaat er nu ook een streep door een aantal alternatieve activiteiten. De Veiligheidsregio Limburg-Noord, waar ook Leudal onder valt, wil vanwege het coronavirus zo weinig mogelijk mensen op de been hebben. Dat heeft ook gevolgen voor de plannen van pastoor Vankan, voor een Sinterklaasspeurtocht in diverse kernen van onze gemeente.

Het nieuwste besluit houdt in dat ook kleinschalige activiteiten, waarvoor geen vergunning nodig is, niet mogen doorgaan. In Midden- en Noord-Limburg waren meer gemeenten waar een alternatief was opgezet voor de traditionele intocht, zoals ook een walkthrough waarbij kinderen om beurten bij de sint langsgaan.

Pakjesavond
‘We willen in lijn met het landelijk advies zo weinig mogelijk mensen op de been hebben, dus daarom wordt er door gemeenten geen toestemming gegeven voor activiteiten’, liet een woordvoerder van de Veiligheidsregio in een reactie aan Dagblad De Limburger weten. ‘Hoe meer mensen je treft, hoe groter de kans dat het virus zich verspreidt.’ Het verbod op activiteiten geldt ook voor Sint Maarten-vieringen en pakjesavond in december.

Groepsvorming
Sinterklaasvieringen in de privésfeer zijn niet verboden, al wijst de veiligheidsregio erop dat er geen groepsvorming mag plaatsvinden en dat ieder huishouden maar drie personen per dag mag uitnodigen. Handhaven zal alleen gebeuren bij groepsvorming in de openbare ruimte, gaf de Veiligheidsregio aan. De sinterklaasactiviteiten op scholen vallen buiten het verbod. ‘Dat kan wel, aangezien de kinderen toch al op school zijn’ aldus de Veiligheidsregio. De Veiligheidsregio Limburg-Zuid wacht met een beslissing over alternatieve activiteiten tot na de persconferentie van premier Mark Rutte komende dinsdag. Pastoor Vankan vindt het uiteraard jammer dat de speurtochten niet door kunnen gaan. ‘Maar de ramen versieren mag natuurlijk wel.’

Reacties