Bijzondere aanpak in Windpark Neer: eikenbomen niet gekapt maar verplaatst

Foto: Leudal Energie

NEER – Energiecoöperatie Leudal Energie bouwt momenteel het windpark De Kookepan in Neer. Er zullen drie windmolens geplaatst worden van 200 meter hoogte. Voor de aanvoer van de onderdelen, zoals wieken, zouden normaliter 24 eikenbomen moeten worden geruimd.

Vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid gaat Leudal Energie de bomen echter niet kappen; ze worden binnenkort allemaal uitgegraven, opgepakt en meteen verplaatst naar een andere plek in de omgeving, om daar verder te groeien.

Water
Leudal Energie heeft voor de voorbereiding en uitvoering van deze bijzondere exercitie boomverzorgingsbedrijf Ronald Julien in de hand genomen, die – puur toevallig –  in het gebied zelf gevestigd is. De voorbereiding bestond onder meer uit het aanbrengen van extra voeding nabij de stam en een jaar lang water geven op de geschikte momenten, vooral in de zomer.

Depot
Eerder dan verwacht zullen donderdag de eerste twee bomen uitgegraven gaan worden. Gebleken is namelijk dat voor de aanvoer van de hei-installatie meer ruimte nodig is dan eerder voorzien. Daarom worden op deze dag alvast twee bomen uitgegraven en op ‘depot gezet’ in het gebied zelf. Later worden ze dan, tegelijk met de andere 22 bomen, naar de definitieve plaats gebracht. Julien geeft aan dat de kans op overleven van deze twee bomen wel wat kleiner is dan van de anderen, die pas uitgegraven worden als alle bladeren van de bomen zijn.

Berekening
De Stichting Groen Weert, die samen werkt met de Bomenstichting Nederland, heeft op verzoek een berekening gemaakt van de meerwaarde van het verplaatsen van de bomen, in plaats van het kappen. De waarde van de bomen is daarbij op meerdere wijzen berekend: in geld (vervangingswaarde en vermeden kosten), maar ook in milieueffecten, bijvoorbeeld Co2-besparing, koelvermogen en de filterwerking luchtverontreiniging. Deze cijfers worden momenteel nog herbekeken, maar als indicatie werd alvast aangeven dat de vervangingswaarde meer dan 40.000 euro is, de jaarlijkse Co2-besparing ruim 250 kilogram en dat er door de bomen een koeling veroorzaakt wordt van tussen 20 en 40 airco’s.

Tenslotte mag niet vergeten worden welke waarde de zomereik heeft voor de biodiversiteit: er zijn meer dan 400 insectensoorten afhankelijk van deze bomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen