CoronaMelder-app beschikbaar voor heel Nederland, maar hoe zinvol is die?

Foto: Veiligheidsregio Limburg-Noord

LEUDAL – De CoronaMelder-app is beschikbaar voor heel Nederland. Intussen hebben al 2,7 miljoen inwoners de app al gedownload. Toch twijfelen een aantal organisaties over het nut.

Het coronavirus is er nog. En hoe. Volgens Haagse bronnen zou het kabinet overwegen de horeca opnieuw te sluiten en amateursport te verbieden voor mensen boven de 18 jaar. Een definitief besluit daarover wordt dinsdag genomen.

Vrijwillig
Ondertussen werd zaterdag de lang verwachte CoronaMelder-app gelanceerd. Die app informeert je als je mogelijk bent besmet. De melder staat in de App Store en de Google Play Store. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. De app stuurt een melding als je langer dan 15 minuten dicht bij iemand in de buurt bent geweest, die later het coronavirus blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker bij wie je in de buurt was en die je niet kent. Zo weet je na een melding dat je meer kans hebt om besmet te zijn, en zou je kunnen voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Want je kunt het coronavirus al doorgeven, voordat je je ziek voelt.

Basisregels
CoronaMelder is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Met de app kunnen ook mensen worden geïnformeerd die niet naar voren komen uit het bron- en contactonderzoek. De app weet niet wie of waar je bent. Ook geeft de app geen meldingen over actuele besmettingen in de buurt. Daarom is het belangrijk dat je je blijft houden aan de basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden en vaak je handen wassen, zo laat de Veiligheidsregio weten. Blijk je uiteindelijk zelf corona te hebben? Dan is het je eigen keuze of je jouw besmetting – samen met de GGD – wilt melden in de app.

Bedenkingen
Mensen die het lastig vinden te app te downloaden kunnen bellen met de Helpdesk CoronaMelder op 0800-1280. Daar kun je ook terecht met technische vragen over de app. Verder is er de website www.coronamelder.nl. De app vraagt niet om persoonsgegevens en werkt ook niet met locatiegegevens (GPS). De app weet dus niet wie je bent of waar je bent. Toch hebben de organisaties Bits of Freedom, Waag, Amnesty International en Platform Burgerrechten hun bedenkingen ten aanzien van de app.
‘Met een melding van de CoronaMelder krijg je nu het dringende advies om tien dagen thuis te blijven. Of je nu klachten hebt of niet’ schrijft Rejo Zenger, beleidsadviseur op de site van Bits for Freedom. ‘Maar door het strikte testbeleid, betekent dat ook dat je je niet mag laten testen zolang je niet ook klachten hebt. En dat ondanks dat je aantoonbaar een serieus risico hebt gelopen. Ook in de wetenschappelijke onderzoeken waar de minister zo vaak mee schermt, hangt de verwachte effectiviteit van een corona-app sterk samen met het test- en quarantaine-beleid.’

Thuis blijven
En dat terwijl mensen die wél klachten hebben al nauwelijks thuis blijven, zegt het RIVM: ‘Mensen met klachten […] gaan echter onverminderd vaak naar buiten: 90% doet boodschappen, 43% gaat naar het werk, 64% bezoekt familie of vrienden en 41% gaat naar de horeca.’ En van de mensen die door de GGD persoonlijk benaderd zijn met de melding dat ze eerder in contact zijn geweest met iemand die besmet bleek te zijn, volgt slechts 55% (!) het advies om twee weken thuis te blijven op, zo meldt Bits of Freedom. ‘Als mensen mét klachten al gewoon een biertje in een kroeg pakken, als mensen na een persoonlijk belletje van een GGD-medewerker het advies om thuis te blijven in de wind slaan, hoeveel mensen blijven dan thuis als een app op je telefoon de zoveelste notificatie op je scherm tovert..?’

Reacties