Een duurzaam huishouden: pop-up store in Heythuysen moet baken vormen

HEYTHUYSEN – Vrijdagmiddag werd de pop-up store van de gemeente Leudal officieel geopend. In het voormalige Rabobankgebouw aan de Dorpstraat in Heythuysen  kunnen inwoners alle informatie vinden over hoe ze op een eenvoudige manier energie kunnen besparen binnen hun huishouden.

De pop-up store is er voor iedereen die zijn woning wenst te verduurzamen, maar niet goed weet waar te beginnen.

Energiecoach
In de pop-up store kunnen mensen zelf ervaren hoeveel invloed energiebesparende maatregelen hebben op hun energierekening. Ook kan er een afspraak met een energiecoach worden gemaakt. Wethouder Robert Martens verrichte onder behoorlijk wat belangstelling de openingshandeling, door een een miniatuurwindmolen in werking te stellen. Behalve dat hij blij was met de (tijdelijke) nieuwe bestemming van het pand -dat nog steeds te koop staat- wees hij er op dat Leudal de duurzaamste gemeente van Limburg wil worden. ‘Dat gaat verder dan windmolens of zonnepanelen. Het zit ‘m  ook in hele kleine dingen, die mensen thuis kunnen regelen. Dan gaat het om zaken als energie besparen, maar ook opwekken.’

Quiz
Ivo Franssen, besturslid van Leudal Energie, valt hem bij. ‘Mensen hebben toch vaak behoefte aan meer expertise dan alleen een snelle rondgang op internet. Die kunnen ze hier vinden, mede dankzij de adviezen van energiecoaches als Huub Dercks.’ Niettemin is er, naast de huis-aan-huis verspreidde krant ‘Duurzaam Leudal’, ook een speciale website opgezet: duurzaamleudal.nl. Maar een bezoek aan de pop-up store is natuurlijk veel persoonlijker. Bovendien kan jong en oud er ook meedoen aan een quiz met mooie (duurzame) prijzen…

Reacties