Strafeis Openbaar Ministerie tegen Jos Brech: 15 jaar met aftrek van voorarrest en tbs

Foto: PXHERE - CC0 (Public Domain)

MAASTRICHT – Het Openbaar Ministerie (OM) kwam donderdag met het requisitoir, waarin wordt uitgelegd waarom Jos Brech schuldig zou zijn aan de verdwijning, misbruik en de dood van Nicky Verstappen uit Heibloem. Het OM kwam ook met de strafeis: 15 jaar met aftrek van voorarrest.

De 57-jarige Brech uit Simpelveld heeft altijd ontkend dat hij iets met de dood van Nicky te maken heeft, maar verder zijn kiezen op elkaar gehouden. Voor de moeder van Nicky is het duidelijk: Brech heeft haar zoon vermoord. Dat zei ze hem ook woensdag al, recht in zijn gezicht tijdens de zitting in de rechtbank.

Tbs
Vandaag hield het OM dus haar betoog over de visie op het gebeuren. Het OM eist 15 jaar met aftrek van voorarrest en tbs met dwangverpleging. Vindt de rechtbank tbs niet passend, dan eist het OM 18 jaar cel. De aanklagers achten het ontvoeren, seksueel misbruiken en doden van Nicky Verstappen bewezen. Brech zou de Nicky ontvoerd hebben, om hem daarna te misbruiken en te verstikken. Aanklager Paul Emmen noemde de zaak ‘een nachtmerrie van iedere ouder’. Collega-aanklager Dave Mattheijs wees op de feiten en omstandigheden rondom de dood van Nicky. ‘Dat is genoeg om een levensdelict te bewijzen. (…)  Zelfs als we zijn (Brech) verklaring voor waarheid aannemen, verklaart het de aanwezigheid van zijn dna op en in de onderbroek van Nicky niet.’

Bron
Ook is er volgens de aanklagers voldoende bewijs voor seksueel misbruik. ‘We gaan terug naar de bron, terug naar de eerste pathologen die het lichaam van Nicky hebben onderzocht. Zij zien aanwijzingen voor penetratie. Dat wordt ondersteund door de omstandigheden waarin het slachtoffer is gevonden.’ Brech zou het misbruik vervolgens hebben willen verdoezelen door Nicky te verstikken.

DNA
Nicky Verstappen verdween tijdens een zomerkamp op de Brunsummerheide in 1998. Zijn lichaam werd een dag later een stukje verderop gevonden. Lang leek de zaak onopgelost te blijven, tot twee jaar geleden Brech in beeld kwam na een grootschalig DNA-onderzoek. Brech had daar niet aan meegewerkt, maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match. Na een klopjacht werd de verdachte aangehouden in Spanje.

Maandag komt de advocaat van Brech, Gerald Roethof, aan het woord.

Reacties