Walraven wordt niet afgerekend op hoofdpijndossier Landgoed Leudal

Foto: still ML5

LEUDAL – Een schadeclaim van circa 2,3 miljoen euro van Landgoed Leudal was voor het CDA aanleiding om een motie van wantrouwen in te dienen tegen wethouder Arno Walraven (Samen Verder), tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen dinsdag.

Voorman Huub van Helden van de oppositiepartij houdt Walraven verantwoordelijk voor het blootstellen van de gemeente aan ‘onaanvaardbare financiële risico’s’.

Achterhouden
College en gemeenteraad zijn het er weliswaar over eens dat het hoofdpijndossier omtrent het Landgoed een afgang is, maar de coalitie wilde Walraven daar toch niet op afrekenen. De VVD steunde het CDA in haar verwijten omtrent het achterhouden van cruciale informatie en adviezen over het bestemmingsplan, waarin staat hoeveel arbeidsmigranten Landgoed Leudal mag huisvesten. Een plan waarover de raad uiteindelijk besluit. Volgens Walraven zijn de adviezen niet achtergehouden, maar juist gebruikt en vertaald in het bestemmingsplan.

Afkeuring
Een motie van wantrouwen vond de coalitie het dus niet waard, maar een motie van afkeuring tegen het voltallige college is nog niet van de baan. Een conflict over het aantal arbeidsmigranten dat op het terrein mag verblijven zorgde al jaren voor verhitte gemoederen. Nu is dat eindelijk vastgesteld op 300 plekken tot 2026. Maar de schadeclaim die Landgoedeigenaar Hikspoors heeft ingediend ligt er niettemin. Wethouder Backus (Ronduit Open) nam het dossier twee jaar geleden over van Walraven. Hij wijt de problemen aan de vele personele wisselingen en het feit dat het college niet altijd op de hoogte was van wat er speelt. Daar zal duidelijk een en ander aan moeten veranderen, gaf hij toe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen