Regionaal stijgende cijfers, nationaal zorgen om verpleeghuizen

Foto: Pixabay - soumen82hazra (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Ook in deze regio stijgt inmiddels het aantal coronabesmettingen gestaag. In Leudal zijn 15 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Grote stijgers zijn vooral de gemeenten Venlo (53), Venray (31) en Roermond (40).

De GGD’s in Nederland hebben afgelopen week 152 nieuwe ziekenhuisopnames en 33 doden gemeld aan het RIVM. De week ervoor waren het 92 nieuwe ziekenhuisopnames en 14 doden.

Verpleeghuizen
De laatste keer dat zoveel mensen in een week werden opgenomen met corona was half mei. Nationaal neemt het aantal coronagevallen in verpleeghuizen ook weer toe. In de afgelopen week zijn 111 bewoners positief getest. Dat is meer dan twee keer zo veel als de week ervoor, toen 51 ouderen het coronavirus bleken te hebben. Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, zegt zich zorgen te maken over het toenemende aantal coronagevallen ‘onder kwetsbare ouderen en de druk die dit met zich meebrengt voor specialisten ouderengeneeskunde en verzorgend personeel’. De vereniging wil dat medewerkers zich snel kunnen laten testen, om uitval te voorkomen. Ze hebben sinds maandag voorrang, maar ‘zelfs de snelstraat voor zorgpersoneel is al volgelopen. Het duurt te lang voor zorgpersoneel kan worden getest.’

Beschermingsmiddelen
Volgens Verenso zijn er genoeg beschermingsmiddelen, zoals gezichtsmaskers en handschoenen, maar is dat niet voldoende. ‘In een overleg met het ministerie van Volksgezondheid vernamen we dat het nog zeker drie weken duurt voordat de testcapaciteit op orde is, dat is veel te lang’, stelt de voorzitter van de vereniging, Nienke Nieuwenhuizen. In maart en april, op het hoogtepunt van de eerste golf van de corona-uitbraak, overleden veel ouderen in verpleeghuizen.

Reacties