Zorgen over viruscomeback: extra maatregelen en testproblemen

Teststraat in Urmond
Foto: Robert/Nicoline Liauw

LEUDAL – Een forse toename van het aantal coronabesmettingen heeft geleid tot extra maatregelen elders in het land.

‘In onze Veiligheidsregio is er nog geen sprake van nieuwe maatregelen, maar laten we ook hier het virus niet onderschatten’, zo reageerde burgemeester Schmallschläger op Twitter.

Maatregelen
Het kabinet kondigde vrijdag aan in nauwe samenwerking met zes veiligheidsregio’s nieuwe maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die gaan in op zondag 20 september om 18.00 uur. De maatregelen zijn van toepassing op de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. In deze zes regio’s neemt het aantal besmettingen momenteel het hardst toe.

Overkoepelend zijn drie maatregelen afgekondigd:

  • Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 1.00 uur sluiten deze gelegenheden.
  • Er komt een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
  • Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor een publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Nominatie
Daarnaast nemen de zes regio’s specifieke maatregelen per regio. Drie andere regio’s staan al op de nominatie om ook verscherpte maatregelen opgelegd te krijgen. Ook op andere plekken flakkert het virus op. Het testbeleid en het bron- en contactonderzoek kunnen op dit moment de aantallen niet meer aan. Verlichting moet komen door een andere maatregel die vrijdag is aangekondigd: kinderen onder de 12 jaar hoeven zich niet meer te laten testen, omdat het gevaar dat ze anderen besmetten gering is. Toch erkende minister De Jonge dat de problemen nog wel enkele weken zullen voortduren bij het testen.

Reacties